Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Santokhi wil professioneler Surinaams leger

Geplaatst

op

Santokhi In Memre Buku Kazerne. Beeld Youtube

Een professionele defensieorganisatie is wat president Chan Santokhi van het Nationaal Leger (NL) wil maken. Het staatshoofd heeft gisteren een bezoek gebracht aan het defensieapparaat, waar hij in de Memre Buku kazerne als opperbevelhebber van de strijdkrachten werd verwelkomd en de eenheden heeft toegesproken.

De opperbevelhebber gaf de garantie zich te zullen inzetten om van het NL, ongeacht de rang of de persoon een professioneel leger en professionele militair te maken. “U gaat daarvoor alle ruimte krijgen,” zei de regeringsleider. Hij stelde daarvoor trainingen nationaal en regionaal in het vooruitzicht. Het staatshoofd gaf ook het volgende mee: “We gaan weer het pad op van gezamenlijke oefeningen met andere legers in onze regio. Ook internationaal gaan we die bijdrage moeten leveren wat de internationale gemeenschap ook van ons zal vragen. Daarvoor moet die readiness, kwaliteit, discipline en knowhow er zijn.”

Hij merkte op dat het leger publiek bezit is en behoort tot het publieke domein van de samenleving. Als de samenleving in een crisis is, zal het leger volgens de regeringsleider een bijdrage moeten leveren. Hij doelde hiermee op de bijdrage van het leger in de COVID-19-crisis die Suriname momenteel treft. Santokhi sprak zijn waardering uit voor deze bijdrage die het defensieapparaat momenteel levert. Hij gaf echter ook mee dat het leger bij het keren van de financieel economische crisis ook een bijdrage gaat moeten leveren door te bezuinigen. Zij gaat efficiënter werken zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan haar kerntaken.

Behalve dat het leger klaarstaat om de regering in haar beleid te ondersteunen, kan zij van haar kant ook een beroep op de regering doen om het apparaat te versterken en de eenheid te bevorderen. “Waar die eenheid kleine deukjes of beschadiging heeft opgelopen, gaan we die repareren of het nou ligt in het bevorderingsbeleid, het benoemingsbeleid of het carrièrebeleid.” Volgens de opperbevelhebber moet er geen ontevredenheid binnen het leger zijn. “Iedereen maakt aanspraak op bevordering op basis van prestatie. We gaan het herstellen. We willen een leger zijn dat zich onderscheidt van de rest.”

Het staatshoofd wees de manschappen op een van de belangrijkste taken van het defensieapparaat, namelijk het uitoefenen van zijn taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels. De taken van het worden uitgeoefend binnen het rechtsstatelijk en democratisch bestel.

Hij sprak zijn dank uit voor de grootse ontvangst van niet alleen zijn persoon als president, staatshoofd, regeringsleider en opperbevelhebber, maar ook van minister Krishna Mathoera, die in de Surinaamse geschiedenis de eerste vrouw als minister van Defensie is. Santokhi vroeg de manschappen haar te ondersteunen om van het defensieapparaat een geweldig leger te maken.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ingrid
zaterdag 15 augustus 2020 07:52

He has spoken.!! Moet gewoon lukken met Santhoki✌👏👏

Mikel
zaterdag 15 augustus 2020 09:58

Zijne Excellentie C. Santokhi,

U heeft duidelijk aangegeven hoe belangrijk de militairen zijn.

Excellentie, een vraag aan U.

In de nacht van 21 op 22 juli 1986 zijn 12 militairen van het Nationale Leger
Krijgsgevangenen meegenomen door nu de vp van Suriname Ronnie Brunswijk.

Gaat U ook inzetten voor de 12 krijgsgevangenen wat er met hun zijn gebeurd, waar zijn ze en hoe zijn ze.

Wat gaat U hieraan doen?

Het is 34 jaar geleden.

Excellentie,

WIJ HEBBEN VERTROUWEN IN Uw Eerlijkheid.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Mikel
Bravo84
zaterdag 15 augustus 2020 10:31

Een ieder die door een ander pijn is gedaan wacht op een gerechtigheid.

Vandaag, morgen of na 34 jaar.
De ene zwijg als het graf. En de ander vecht voor gerechtigheid.

Isdatzo
zaterdag 15 augustus 2020 11:23

Tja, die Brunswijk, en het beest Bouterse.
En dan de familie van de vermoorde mensen.
Daar zit je dan wel even mee in je maag.
De familie heeft wel gelijk.

Bryan
zaterdag 15 augustus 2020 12:57

Aan allen die steeds teruggaan naar het verleden zoals nu met iets van 34 jaar geleden zullen altijd stil staan.
Het is gebeurt en dan…????
Vergeet niet dat het toen oorlog in Suriname was ….. en wat gebeurt er in een oorlog?
Juist ja….. moord en krijgsgevangenneming.

Wat moet de president volgens jou dan doen voor de 12 ex militairen??????

Het is altijd makkelijk ouwehoeren als iemand aan de andere kant van de oceaan zit. Toon lef en believe en pak.je biezen en ga Su helpen opbouwen ipv te raskalen aub.

Vertel…!!!!!!!!Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen