donderdag 8 december 2022
25 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse president wil professionele Rekenkamer met voldoende capaciteit

lees ook ...

Project dataverzameling onderwijsgegevens

Minister Marie Levens van  Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft op woensdag 30 november jongstleden een project gelanceerd in het CeNaSu gebouw, ter verbetering van het 'Education Managemen...

Het onafhankelijk college dat toezicht houdt op de financiële huishouding van de overheid volgens wettelijke bepalingen, bekend als de Rekenkamer, moet professioneel zijn met voldoende capaciteit. Dit zei president Chan Santokhi vrijdag bij een ontmoeting met het bestuur van dit college. Waarnemend voorzitter, Paul Brandon, zegt dat de aard van de ontmoeting is geweest om kennis te maken met de president, en tegelijkertijd enkele heet hangijzers die spelen in de samenwerking met de overheid te bespreken.

Het staatshoofd is overtuigd van de immense taak en verantwoordelijkheden van de Rekenkamer. “Om een land goed te besturen is het van eminent belang dat alle instituten goed functioneren, ook om de rechtstaat te waarborgen is de Rekenkamer als onafhankelijke constitutie cruciaal,” zei de regeringsleider.

De ontvangsten en bestedingen van staatsmiddelen moeten verantwoord worden. Voor de ontvangst en de uitgave van staatsmiddelen en de financiële verantwoordingen zijn er diverse wetten.

Versterken instituut

Op de president is het beroep gedaan om de Rekenkamer de mogelijkheid te geven om het college te versterken met kader om het werk optimaal te kunnen doen. President Santokhi heeft alle ondersteuning toegezegd aan het instituut. Verder heeft het staatshoofd de Rekenkamer gevraagd om alvast marginale controle uit te oefenen op de jaarverslagen van de parastatale bedrijven.

De ministers Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning) waren ook aanwezig bij deze ontmoeting en hebben enkele kanttekeningen geplaatst. Voorzitter Brandon benadrukte dat een intense samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning vereist is om effectief en efficiënt te kunnen opereren.

Samenwerking

“Er zijn een aantal samenwerkingspunten in de wetgeving die duidelijk de rol van het ministerie weergeven. De samenwerking met de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) en de interne controlediensten zijn allemaal speerpunten, die binnen de samenwerking met financiën van belang zijn. Wij moeten als het ware getrouwd zijn met elkaar, om het zo plastisch te zeggen”, stelde Brandon.

Het samenwerkingsverband tussen de Rekenkamer En financiën en Planning wordt binnenkort met minister Achaibersing besproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse president wil professionele Rekenkamer met voldoende capaciteit