dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
4.5
(2)

President Santokhi wil Defensie op juiste Spoor

lees ook ...

“Luckily no diseases outbreak in Nickerie,” said...

Amar Ramadhin, the minister of health, stated that despite the seriousness of the rat infestation problem in Nickerie, the environment is still safe. According to the minister, there hasn't been a Wei...

Tijdens de openingstoespraak van de workshop “Defensie Voorwaarts” op vrijdag 27 november zei President Chandrikapersad Santokhi dat tijdens de geprekken met vertegenwoordigers van bevriende naties de afgelopen dagen, er ook is gesproken over veiligheid en veiligheidsstructuren.

De President wil het Nationaal Leger uit zijn isolement halen. Om dat te bewerkstelligen zullen er weer samenwerkingen met andere legers aangeknoopt worden en zullen er weer jungle trainingen gedaan worden. Het Nationaal Leger moet ook aan  buitenlandse missies deel kunnen nemen en deel kunnen zijn van vredeslegers, zegt de President. Het staatshoofd zegt technische bijstand te hebben gevraagd om het NL in alle opzichten te versterken, waartoe de eerste gesprekken op uitvoerend niveau al zijn geweest.

President Santokhi zegt vanuit zijn hoedanigheid als opperbevelhebber voor de samenwerkingen te hebben gevraagd, maar benadrukt dat de inzichten van het ministerie van Defensie en het Nationaal Leger zelf onmisbaar en van doorslaggevende aard zijn om stappen voorwaarts te maken en het leger te maken tot een modern, professioneel en dienstbaar leger, wat het volk, de regering en hij als staatshoofd graag willen zien.

Het staatshoofd herinnerde de defensieorganisatie eraan dat haar taken dezelfde zijn als van legers internationaal. Er zal op de externe dreigingen voor de soevereiniteit van ons land, maar ook op de interne soevereiniteitsdreigingen gelet moeten worden. Deze dreigingen kunnen ontstaan door interne zaken zoals mismanagement, wanneer delen van het grondgebied als prive bezit beschouwd worden en delen van de natuurlijke hulpbronnen door de georganiseerde misdaad en contrabande in het achterland, niet meer controleerbaar zijn. Met betrekking tot voornoemde zaken, zei het staatshoofd dat er een sterk fundament gelegd zal worden om het land te brengen onder het hoogste gezag om het weer op te bouwen.

De veiligheidsdiensten zijn de pijlers zijn voor een duurzame ontwikkeling. “Als zij niet goed functioneren zullen wij een gevoel van onbehagen hebben in de samenleving. Als regering willen wij dat niet hebben. Daarom is het belangrijk dat alle veiligheidsdiensten professioneel functioneren en vooral integer gemaakt worden”, zei het Staatshoofd.

Om de veiligheidsdiensten, te weten het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger(NL), de Douane en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) professioneler te laten functioneren met in acht neming van de wettelijke regelingen en in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag, zullen er over voornoemde veiligheidsdiensten de komende weken beslissingen genomen worden door de politieke top.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi wil Defensie op juiste Spoor