woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
4
(1)

President Santokhi: “We gaan naar Guyana om goede beslissingen te nemen”

lees ook ...

Roadblocks en verhoogde surveillance in regio Midden

De politie van Regio Midden heeft in verband met de verhoogde surveillance, samen met een gemengde eenheid, in de periode van 1 tot en met 24 maart 2023, op verschillende locaties roadblocks gehouden....

President Chandrikapersad Santokhi is dinsdag aan het hoofd van een delegatie vertrokken naar Guyana. “We moeten samen ervoor zorgen dat er een nieuwe ontwikkeling komt in het westen van het land en ook industriële ontwikkeling. Daarvoor is er leiderschap, goed bestuur, durf en moed nodig om goede beslissingen te nemen. Daarvoor gaan we naar Guyana, om goede beslissingen te nemen”, zei het staatshoofd voor vertrek op de luchthaven. 

Het wordt het tweede officiële bezoek van de president aan Guyana. Het eerste betrof het bijwonen van de inauguratie van president Irfaan Ali, hetgeen direct tot een werkbezoek werd gemaakt. “We hebben als staatshoofden de visie dat wij met olie en gas kunnen groeien tot topproducenten in de wereld. Daarvoor moeten we dan samenwerken en bepaalde zaken gezamenlijk doen”, aldus de president.

Volgens Santokhi hebben beide landen een historische relatie, een waarin er niet langer gekeken moet worden naar wat ons scheidt, maar naar wat ons bindt. Hierin zijn olie en gas de grootste uitdaging. Guyana heeft momenteel een voorsprong op het gebied van olie-exploitatie, daarentegen heeft de Staatsolie Maatschappij Suriname jarenlange ervaring.

De gasexploitatie is wel nieuw voor beide landen en indien Suriname en Guyana bereid zijn dit samen te doen, kunnen ze beide er voordeel aan hebben. Dit zal dan ook op de agenda staan van het bezoek aan het buurland. Verder staan ook onderwerpen als; – de veerverbinding, – economische activiteiten op de Corantijnrivier, – veiligheid, – immigratie, – defensie en de bouw van de brug over de Corantijnrivier op het programma.

Het is volgens president Santokhi de bedoeling dat tegelijkertijd de positie van de twee landen goed in kaart wordt gebracht. Daarbij zullen ook Brazilië en Frankrijk (Frans-Guyana) betrokken worden. Het Surinaamse staatshoofd heeft eerder gesprekken gevoerd met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Hij benadrukt dat het van belang om als staatshoofden bij elkaar te komen en invulling te geven aan nieuwe uitdagingen. Daarbij zullen er mogelijkheden voor land en volk gecreëerd kunnen worden. Dat ook het bedrijfsleven deel uitmaakt van de delegatie naar het westerbuurland, geeft volgens de president de visie van samenwerking tussen overheid en particuliere sector aan. Verder zei de president dat regionalisering van bedrijven een grote uitdaging is.

Suriname zal verder moeten kijken naar grote markten. Hij is er blij mee dat de Surinaamse private sector haar vleugels verder uitslaat naar Guyana, maar meent dat ook het Guyanees ondernemerschap hier moet komen investeren met voordelen voor beide landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “We gaan naar Guyana om goede beslissingen te nemen”