woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi waarschuwt voor zorgwekkende toename van drugsvangsten

lees ook ...

Scholen vandaag weer open

De lange paasvakantie van bijna drie weken voor de GLO, VOJ en VOS scholen in Suriname is voorbij en vandaag hervatten de scholen hun lessen. De volgende schoolvakantie op de agenda is de pinksterv...

President Chandrikapersad Santokhi heeft de alarmerende stijging van grote drugsvangsten in Suriname aan de kaak gesteld. Binnen een kort tijdsbestek zijn er drie significante drugsvangsten gedaan: 8.000 kg cocaïne in Spanje, afkomstig uit Suriname, 593 kg verstopt in een SLM-vliegtuig en ruim 2415 kg onderschept in een brandende loods in Nickerie.

“Het zijn geen kleine hoeveelheden drugs die worden onderschept op de luchthaven. We praten hier over tonnen en honderden kilogrammen. Ons land fungeert als onderdeel van een groot internationaal netwerk voor drugstransport, georganiseerd door criminele syndicaten.

Suriname is opgenomen als doorvoerland, en dat blijkt ook uit het feit dat drugs via ons land naar het buitenland worden gesmokkeld. We produceren zelf geen drugs, maar we zijn ons bewust van waar ze vandaan komen,” verklaarde de president.

Santokhi benadrukte de noodzaak om te voorkomen dat drugs het land binnenkomen en om geconfisqueerde drugs in beslag te nemen. Hij wees echter op het gebrek aan capaciteit om deze dreiging effectief aan te pakken.

“We hebben niet de vliegtuigen en helikopters om naar deze afgelegen gebieden te gaan waar drugs worden geproduceerd en gesmokkeld. Gelukkig heeft India toegezegd om de drie helikopters van ons leger te herstellen, waardoor we snel kunnen reageren op meldingen.”

De president drong aan op een verbeterde controle van zowel luchthavens als rivierhavens en benadrukte de noodzaak van een gecoördineerde aanpak tussen alle betrokken instanties. “Er wordt momenteel samengewerkt met alle relevante partijen om een plan op te stellen voor het beschermen van strategische locaties en het vergroten van de pakkans met behulp van een verbeterde inlichtingendienst, zowel nationaal als internationaal. Er zal een structurele aanpak worden geïmplementeerd om deze dreiging effectief aan te pakken,” zegt de president.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi waarschuwt voor zorgwekkende toename van drugsvangsten