zaterdag 25 mei 2024
32 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi vraagt wereld aandacht voor bescherming kwetsbaren

lees ook ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft de Verenigde Naties (VN) gevraagd om verscherpte maatregelen te treffen om kwetsbaren te beschermen tegen internationale bedreigingen en uitdagingen. Hij vindt het belangrijk om de uitdagingen en bedreigingen waar de wereld mee kampt aan te pakken.

“Vandaag dring ik erop aan bij de Verenigde Naties om hun belangrijke rol te vervullen ter waarborging van deze principes, middels het inzetten van duurzame dialoog en constructieve samenwerking.” Het staatshoofd heeft tijdens zijn toespraak bij de 77ste sessie van het VN generaal debat, leiders opgeroepen meer actie te ondernemen tegen bedreigingen en uitdagingen die steeds toenemen.

Hij noemde vervolgens; – de vertraging op het gebied van economisch herstel van de Covid-19-pandemie, – de verergering van de klimaatcrisis, die gepaard gaat met extreme weersomstandigheden, – het verloren gaan van biodiversiteit en ecosystemen die instorten, – de toename van armoede en hongersnood en een humanitaire crisis.

“De wereldgemeenschap wordt geteisterd door stijgende prijzen van goederen en diensten. Ook de brandstofprijzen zijn aanzienlijk gestegen. Deze trend richt enorme schade aan de levensstandaarden, in het bijzonder aan die van de kwetsbaren”, aldus president Santokhi. Het staatshoofd benadrukt dat landen zich gezamenlijk meer zullen moeten inspannen om verscherpte maatregelen te treffen ter bescherming van de huidige en toekomstige generaties.

Santokhi heeft in het kader van klimaatsverandering ook aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid van landen in het Caribisch gebied. Hij doelt hierbij op eilanden en laaggelegen kuststaten (SIDS) die enorme risico’s lopen als gevolg van klimaatverandering. Hij heeft daarbij gepleit voor ondersteuning om inzicht te vergaren naar de impact voor de verschillende sectoren en economieën. Verder heeft hij gevraagd om mogelijkheden te creëren, waarbij de SIDS zich kunnen beroepen op fondsen en technische ondersteuning ter bescherming en aanpassing op klimaatverandering.

Ook de situatie in Haïti is tijdens zijn toespraak aan de orde gekomen. Het staatshoofd heeft daarbij als Caricom-voorzitter aangegeven, dat het voor hem noodzakelijk is om alle mogelijkheden te benutten om ondersteuning te krijgen voor het herstellen van de situatie in Haïti. “Dit moet gebaseerd zijn op een plan dat de behoeften en verlangens van Haïti onderbouwd,” zei Santokhi.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi vraagt wereld aandacht voor bescherming kwetsbaren