maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
22.1 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi verlengt onderhandelingen energietarieven: nog geen oplossing

lees ook ...

Trucker verongelukt op weg naar Jaykreek in Sipaliwini

Een 53-jarige truckbestuurder is zaterdag omgekomen op de weg naar Jaykreek in het district Sipaliwini. De politie van Atjoni vond het slachtoffer in de cabine van de vrachtwagen, die beladen was met ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft de gezamenlijke vakbonden en het technische team van de regering meer tijd gegeven om de onderhandelingen over de verhoogde energietarieven op technisch niveau voort te zetten. Deze beslissing werd genomen tijdens een vergadering met de vakbeweging op woensdag 22 mei op het Kabinet van de President. Tijdens deze vergadering hebben beide partijen elkaars standpunten besproken, evenals de verschillen in inzichten en de methodologieën om tot nieuwe vastgestelde energietarieven te komen. Hoewel het onderhandelingsteam al overeenstemming heeft bereikt over enkele zaken, zijn er nog steeds enkele punten waarover meningsverschillen bestaan, met name met betrekking tot de geleidelijke afbouw van de energie-subsidie, zoals benadrukt door het staatshoofd.

Tijdens de vergadering gaf de waarnemend directeur van de Energie Autoriteit Suriname (EAS), Anand Kalpoe, een presentatie over de stand van zaken van de technische gesprekken. Deze gesprekken hebben plaatsgevonden tussen het technische team van de regering, de technische commissie van de vakbonden, de EBS en de SPCS. Kalpoe presenteerde ook de nieuw vastgestelde tarieven en de methodologie voor hun berekening, waarover al overeenstemming is bereikt. Er moeten echter nog enkele zaken worden besproken, waaronder het verstrekken van data en relevante informatie om tot volledige overeenstemming te komen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verklaarde dat er overeenstemming is bereikt over de kostprijscalculatie, maar dat er nog discussies gaande zijn over andere belangrijke concepten, zoals de aansluitbijdrage. Hij merkte op dat de bonden meer informatie hebben gevraagd over de Hydro prijs en dat er nog steeds meningsverschillen bestaan over de thermische prijs. Abiamofo benadrukte dat de koers en de olieprijs belangrijke componenten zijn bij de kostprijscalculatie voor het EBS-stroomtarief.

Anand Kalpoe van de EAS benadrukte dat de tarieven integraal moeten worden bekeken en aangepast. Hij hoopt dat de onderhandelende partijen deze zaken in de komende periode kunnen oppakken en afronden, zodat er overeenstemming kan worden bereikt. President Santokhi stelde voor dat de twee teams doorgaan met onderhandelen op technisch niveau totdat ze een definitieve oplossing kunnen presenteren. De partijen zullen volgende week opnieuw samenkomen om de voortgang te bespreken. Als er meer tijd nodig is, moeten de partijen dat concreet aan het staatshoofd voorleggen. Tot aan de eindbeslissing zal het staatshoofd de gesprekken met de vakbonden zelf leiden, in de hoop snel tot een compromis te komen. Dit zou het mogelijk maken om door te gaan naar andere onderhandelingstrajecten, zoals de verdere versterking van de koopkracht, loonrondes en de afronding van het wensenpakket met de bonden.

Jij

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi verlengt onderhandelingen energietarieven: nog geen oplossing