dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
1
(1)

President Santokhi vergadert met het Zuid Amerikaanse Prosur

lees ook ...

Government is unable to pay its $70 million debt

According to Stanley Raghoebarsing, Minister of Finance and Planning, before the meeting of the Council of Ministers, the state cannot pay the oil corporations the US$70 million (RvM). The minister sa...

Prosur is een forum  dat is  opgericht in 2019 voor vooruitgang en integratie van Zuid-Amerika. Dit forum beoogt het behoeden van de democratie, de onafhankelijkheid der machten, de markteconomie en de sociale agenda. Op 16 maart 2021 heeft President Chandrikapersad Santokhi in een buitengewone vergadering de leden van dit forum toegesproken. Deze bijeenkomst is een vervolg van de vergadering die gehouden werd op 25 februari 2021 om de invloed van de Covid-19-pandemie te bespreken.

President Santokhi merkte op dat de nodige maatregelen die door regeringen zijn genomen om een gezondheidscrisis te voorkomen “ook de armoede, werkloosheid en de sluiting van met name kleine bedrijven verergerd. Over de hele wereld leven we in ongekende tijden en ondervinden we diepe sociale, economische en gezondheidseffecten als gevolg van de Covid-19-pandemie”, zei het staatshoofd. President Santokhi zei ook dat vanwege het mondiale karakter van uitdagingen wij als gemeenschap solidariteit en leiderschap moeten tonen. Het staatshoofd stelde namens de Surinaamse regering fiscale beleidsmaatregelen, gecombineerd met nieuwe financieringsbronnen voor. Naar zeggen van de President zou dit  een scherp herstel mogelijk maken, met minimale schade aan budgettaire houdbaarheid op de lange termijn.

De regeringsleider gaf aan dat multilaterale samenwerking de sleutel is om mondiale uitdagingen het hoofd te bieden. De president besteedde aandacht aan het vraagstuk van Internationale Financiële Instellingen (IFI’s). “Het beleid van IFI’s moet opnieuw worden bekeken om meer flexibiliteit mogelijk te maken bij het verlenen van financiële bijstand.” Het staatshoofd gaf de financiële spagaat aan waarin Suriname zit te midden van de corona pandemie, namelijk de keuze tussen het voldoen aan de betalingen van de toegenomen staatsschuld en meer uitgeven voor de volksgezondheid, het onderwijs en de bescherming van het levensonderhoud van de burgers.  De regeringsleider riep de IFI’s op om liquiditeit en fiscale ruimte voor onderontwikkelde landen uit te breiden, officiële bilaterale schuldverlichting te verruimen en het hervormen van het staatsschuldenstelsel.

Hij vroeg de vergadering om collectieve inspanningen te leveren om Prosur te professionaliseren als een representatieve organisatie van waaruit Zuid-Amerikaanse opvattingen aan de wereld kunnen worden gepresenteerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi vergadert met het Zuid Amerikaanse Prosur