maandag 25 september 2023
26.8 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi: “Verdriet 8-Decembermoorden nog steeds voelbaar”

lees ook ...

OM spreekt krantenbericht tegen

Naar aanleiding van een bericht dat is gepubliceerd in Times of Suriname, waarin wordt beweerd dat het Openbaar Ministerie (OM) vergeten is bewaring te vorderen van een verdachte, die in verband gebra...

Het is donderdag 8 december 2022, precies 40 jaar geleden dat 15 prominente Surinamers uit ons leven zijn gerukt. Het verdriet onder alle Surinamers is tot op dit moment enorm groot en nog steeds voelbaar, zegt president Chandrikapersad Santokhi. Hij merkt op dat de roep naar gerechtigheid daarom groot is. De rechtstaat Suriname dient in waarde hersteld te worden, vindt de president.

“Wij zijn onze dierbare broeders op een onbegrijpelijke wijze kwijtgeraakt. Er zijn nog steeds vele vragen bij de nabestaanden, die eindelijk beantwoord dienen te worden,” stelt Santokhi. Het proces van berechting en bestraffing van de verdachten is reeds ingezet en vergevorderd. En deze zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis mag zich nimmer herhalen.

“Surinamers, Srananmans, en in het bijzonder alle nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, ik leef met u mee. Als land zijn we allen die hebben gestreden voor gerechtigheid dankbaar voor hun doorzettingsvermogen. We leven in een land van recht en wet waar de rechterlijke macht haar werk kan doen. Laten we deze scheiding der machten respecteren en de uitspraken van de rechter dan ook accepteren. Ik wens u enorm veel sterkte toe op deze dag, die nooit meer mag voorkomen in ons land. Krakti,” zegt president Santokhi.

“Je kan niet in een land wonen waar dieven en moordenaars vrij rondlopen en de rechten van anderen geschonden worden. Wij zijn fatsoenlijke mensen die wonen in een geciviliseerde samenleving, waar wet en recht gelden. Dat de Decembermoorden 40 jaar geleden hebben plaatsgevonden, moet niet als een afgedane zaak beschouwd worden. We willen leven in een stabiele samenleving, waar het uiten van je vrije mening niet moet uitmonden in een gewapend geweld”, zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982. Hij vindt dat moordenaars niet vrij kunnen rondlopen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “Verdriet 8-Decembermoorden nog steeds voelbaar”