maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi uitgenodigd door India en Canada

lees ook ...

Proces jachtgeweer vergunning besproken op JUSPOL

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft op dinsdag 21 maart jongstleden, een regulier overleg gehouden met waarnemend procureur-generaal mr. Garcia Paragsingh en de waarnemend korpschef ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft op dinsdag 10 augustus 2021 de geloofsbrieven van de buitengewoon gevolmachtigd ambassadeurs van de Republiek India, Canada en het Verenigde Koninkrijk in ontvangst genomen. De Indiase ambassadeur heeft gezegd uit te kijken naar een bezoek van President Santokhi dit  aan India. In 2022 viert India haar 75ste onafhankelijkheidsdag.

Canada heeft President Santokhi uitgenodigd om bij twee grote conferenties aanwezig te zijn. Het gaat om de Mining Conference; een grootse bijeenkomst van mijnbouwbedrijven die elk jaar in Toronto wordt gehouden. Daarnaast ziet Canada de president ook graag op de olie- en gasconferentie later volgend jaar. Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken zegt hiervan:”Het is een gelegenheid om Suriname te promoten, onze mogelijkheden in olie en gas daarbij aan te geven en zo investeerders aan te trekken”. In november wordt in Glasgow, Schotland de 26ste klimaattop gehouden. Het ligt in de bedoeling dat President Santokhi aan deze klimaattop deelneemt.

Suriname wil de historische relatie die er met India is verbreden en verdiepen op het vlak van de culturele samenwerking en het bedrijfsleven. Er wordt gewerkt aan de relatie met bedrijven die geïnteresseerd zijn om in Suriname te investeren. Minister Ramdin noemt onder meer de farmaceutische sector en de olie- en gasindustrie. Ook Canada wil een verbreding van de relatie op bedrijfsmatig vlak. Suriname heeft met het Noord-Amerikaanse land een langdurige, maar losse band.

De bewindsman haalt I Am Gold aan als voorbeeld van een Canadees bedrijf in Suriname, maar meent dat er nog meer bedrijven zullen zijn die geïnteresseerd zijn in Suriname. Op basis van de recent ondertekende UK Cariforum Economic Partnership Agreement (EPA) wil Suriname zich toegang verschaffen tot de markt van het Verenigd Koninkrijk. Via de UK Cariforum EPA  is er een voorkeursbehandeling voor het betreden van de Britse markt.

President Santokhi ontving de geloofsbrieven van de ambassadeurs Shankar Bala Chandran (Republiek India); Mark Kevin Berman (Canada) en Jane Caroline Miller (Verenigd Koninkrijk), en zei het op prijs te stellen deze relaties wereldwijd te kunnen continueren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi uitgenodigd door India en Canada