donderdag 6 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
4.5
(2)

President Santokhi: “Tripartiet akkoord mooi Srefidensi-cadeau”

lees ook ...

Scholen binnenland krijgen de nodige aandacht

De problemen van de OS Granman Akontoe Velanti school te Drietabbetje zullen worden aangepakt door de regering. De klachten zoals gebrek aan schoon drinkwater, bouwvallige leerkrachtwoningen, in slech...

Er is ruim twee maanden na de installatie van het Tripartiet Overleg, een Tripartiet Akkoord bereikt tussen de regering, de vakbeweging en het bedrijfsleven. Een dag voor 46 jaar staatkundige onafhankelijkheid is de overeenkomst bekrachtigd tijdens een bijeenkomst op het presidentieel paleis. Na dit bijzonder moment werd het document aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd noemde het akkoord een “mooi Srefidensi-cadeau aan Suriname”.

Met de ondertekening is de streefdatum ook gehaald. De uitvoering van het akkoord start in 2022. Santokhi nam de overeenkomst in ontvangt uit handen van professor Marten Schalkwijk, voorzitter van het Speciaal Tripartiet Overleg. Het Tripartiet Akkoord is na gezamenlijke inspanning tot stand gekomen en behelst het samenwerken van de sociale partners aan het stabiliseren van Surinames sociaaleconomische situatie.

Historisch
Het is voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis dat er een Tripartiet Akkoord bereikt is. Deze overeenkomst is belangrijk voor de sociaaleconomische ontwikkeling. Er is nog veel werk te doen zoals goedkeuren en uitvoeren van de gemaakte afspraken. Daarnaast moeten er ook wetten ter goedkeuring naar De Nationale Assemblee.

In het document zijn 40 afspraken opgenomen die betrekking hebben op belastingen, koopkrachtversterking, sociaal vangnet, prijsbeleid, ondernemerschap en werkgelegenheid. Enkele van deze afspraken betreffen aanpassing van de belastingschijven per 1 januari 2022, een loonronde, bijstellen c.q. uitbreiden van sociale maatregelen, het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap alsook het effectief en efficiënt doen functioneren van overheidsdiensten.

Uitvoering afspraken
Het Tripartiet Akkoord werd bekrachtigd door vertegenwoordigers van de regering, vakbeweging en bedrijfsleven. Afspraken moeten nog verder worden uitgewerkt, zegt Schalkwijk. Armand Zunder, voorzitter van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) die het akkoord medeondertekende, zegt dat de rest van de vakbeweging verder hierover geïnformeerd zal worden.

Hij kijkt uit naar de uitvoering van de gemaakte afspraken. Bryan Renten toonde zich als voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) verheugd met deze vorm van sociaal dialoog. Minister Armand Achaibersing blikte tevreden terug op de afgelopen periode van overleg voeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “Tripartiet akkoord mooi Srefidensi-cadeau"