President Chandrikapersad Santokhi kijkt met voldoening terug op de EU-CELAC Summit 2023, die hij onlangs heeft bijgewoond. Tijdens deze bijeenkomst kwamen regeringsleiders van de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) en de Europese Unie (EU) samen. De top bood ook gelegenheid voor bilaterale gesprekken met verschillende Europese regeringsleiders om de relaties te versterken.
De besproken vraagstukken tijdens de top betroffen onder andere het personen- en goederenverkeer tussen de twee regio’s en handelskwesties. Daarnaast kwam ook het mondiale probleem van klimaatverandering en de gevolgen ervan aan bod. “De aanwezigheid van staatshoofden van alle landen getuigt van de politieke wil om op het hoogste niveau met elkaar te communiceren,” zei president Santokhi.
Tijdens de top werd er ook een gezamenlijke verklaring aangenomen, en de president verwacht dat het secretariaat van CELAC en EU de opvolging van de afspraken goed zal monitoren om ervoor te zorgen dat actie wordt ondernomen.
Over het onderwerp visumvrij reizen is tijdens de top geen officiële bespreking geweest, maar het kwam wel ter sprake in bilaterale bijeenkomsten, omdat Suriname hier al een verzoek voor heeft ingediend. President Santokhi benadrukte dat het besluit van de Europese Unie een uitgebreid proces vereist en dat het belangrijk is om aan alle voorwaarden te voldoen, waaronder het hebben van een biometrisch, e-paspoort of een digitaal paspoort dat internationale toegang biedt, zonder beperkingen tot een specifieke regio.
Tijdens de top had president Santokhi bilaterale ontmoetingen met verschillende EU-leiders, waaronder de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Ze bespraken lopende samenwerkingsprojecten zoals drinkwaterinitiatieven van De Watergroep en BOSAQ. Daarnaast was er aandacht voor samenwerking op het gebied van onderwijs vanwege de gedeelde Nederlandse taal. Suriname liet weten de bestaande samenwerking met Vlaanderen verder te willen verdiepen, vooral op het gebied van investeringen, en nodigde de premier van Vlaanderen uit voor een bezoek aan Suriname.
In een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron pleitte het Surinaamse staatshoofd voor samenwerking bij de ontwikkeling van het grensgebied met Frans-Guyana, met name de bouw van een brug over de Marowijnerivier ter bevordering van de ontsluiting. President Macron hechtte veel belang aan milieubescherming en veiligheidskwesties, en beiden bespraken de gezamenlijke aanpak van de effecten van klimaatverandering, die zowel Suriname als Frans-Guyana treffen.
Om verdere afspraken te maken, heeft president Santokhi president Macron uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname, wat de eerste keer zal zijn dat een Frans staatshoofd het land bezoekt, zo verklaarde president Santokhi trots.