donderdag 21 september 2023
32.9 C
Paramaribo
15.2 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi tevreden met cruciale besluiten tijdens Caricom-top

lees ook ...

Historische Jodensavanne in Suriname krijgt erkenning als We...

Tijdens de 45e vergadering van het World Heritage Committee is Suriname op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het besluit hierover was unaniem. Voorzitter van Stichting Jodensavanne, Harrold Sijlbing, u...

President Chandrikapersad Santokhi kijkt met grote tevredenheid terug op de 45e Caricom Heads of Government Meeting in Port of Spain, waar belangrijke regionale en multilaterale vraagstukken in een constructieve sfeer besproken zijn en waar cruciale besluiten zijn genomen. De conferentie, die tevens het 50-jarig bestaan van Caricom vierde, markeerde een mijlpaal voor Suriname en de regio.

Tijdens de top heeft het staatshoofd de nadruk gelegd op voedselveiligheidsbeleid, waarbij Suriname maar liefst 300.000 hectare landbouwgrond beschikbaar heeft gesteld voor moderne en duurzame landbouwprojecten. Daarnaast zijn belangrijke gesprekken gevoerd over klimaatfinanciering en het vinden van een duurzame oplossing voor de problemen in Haïti.

President Santokhi heeft voorgesteld om het Internationaal Strafhof bij het oplossen van de situatie in Haïti te betrekken. In samenwerking met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, die ook aanwezig was op de conferentie, zal een Veiligheidsraad-resolutie worden voorbereid voor Haïti. Bovendien zal Caricom nauwer samenwerken met de Verenigde Staten, Canada en de Afrikaanse landen Rwanda en Kenia.

Daarnaast heeft het staatshoofd gepleit voor de oprichting van een gezamenlijke taskforce van Caricom-landen en de Verenigde Staten om illegale drugshandel en georganiseerde misdaad in de regio aan te pakken. Deze oproep werd gedaan aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, en de speciale gast bij de conferentie, de Rwandese president Paul Kagame.

Tijdens de afsluiting van de Caricom-top werd een persconferentie gehouden, waarbij verschillende staatshoofden aanwezig waren, waaronder president Santokhi. Premier Roosevelt Skerrit van Dominica, de voorzitter van Caricom, lichtte belangrijke besluiten toe. De staatshoofden en regeringsleiders van Caricom hebben besloten om het regime voor vrij verkeer van gekwalificeerde burgers te herzien naar volledig vrij verkeer van personen en goederen.

Bovendien zijn Martinique en Curaçao geaccepteerd als geassocieerde leden van Caricom. In augustus zal er een Caricom-bijeenkomst plaatsvinden waar regeringsleiders verder zullen discussiëren over het wegnemen van handelsbarrières in de regio. Deze besluiten markeren een belangrijke stap in de regionale integratie en samenwerking van Caricom.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi tevreden met cruciale besluiten tijdens Caricom-top