dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
4.7
(3)

President Santokhi terug uit Dubai; Suriname geweldig gepresenteerd

lees ook ...

Hoopvolle handreiking Actiegroep Slavernijmonument naar NCS ...

Geïnitieerd door het Nationaal Comite Slavernijverleden (NCS) is er een ontmoeting en overleg geweest tussen de Actiegroep Slavernijmonument onder leiding van Iwan Wijngaarde, de opdrachtgever van het...

De presidentiële delegatie die heeft deelgenomen aan diverse activiteiten van de Dubai Expo 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) is zaterdag aangekomen in Suriname. President Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat Suriname op een geweldige wijze is gepresenteerd aan de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en in het bijzonder Dubai. “Wij hebben de culturele diversiteit gepromoot op het Suriname paviljoen tijdens de Expo 2020, maar ook onze bossen zijn neergezet als zuurstofleverancier voor de wereld”, zei hij.

Op regering en overheidsniveau zijn er diverse gesprekken gevoerd om duurzaam samen te werken met als hoogtepunt een deliberatie met de emir van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum die tevens premier en vicepresident is van de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens het diplomatieke onderhoud heeft Sjeik Maktoum de relatie tussen beide landen geprezen en het belang van het intensiveren van de diplomatieke relatie benadrukt.

De president sprak de bereidheid van Suriname uit om de banden tussen de twee naties verder te ontwikkelen, voornamelijk in de investerings- en zakensector. Het staatshoofd heeft tijdens het bezoek aan Dubai een sterke oproep gericht aan het Emirati-bedrijfsleven om te investeren in de aanleg van wegeninfrastructuur, bruggen, huizen, kustbases en containerhavens.

Investeerders
Hij is verheugd om Dubai Port World als een havenexploitant te hebben, en kijkt uit om met hen verder samen te werken bij het uitbreiden van activiteiten en andere diensten. Er is gesproken met potentiële investeerders om investeringen te doen in onze olie- en gassector en de bijbehorende infrastructuur die moet worden ontwikkeld. Er is ook gesproken over investeringen in energieopwekking, met name groene energieoplossingen, visserij, agro-industrie, mijnbouw en bosbouw.

President Santokhi merkt op dat de focus niet moet liggen om honderden bedrijven binnen te halen, maar enkele serieuze bedrijven die zullen fungeren als een gateway. Bij het samenwerken, moet het wederzijds voordeel in cohesie zijn en het Surinaams belang gewaarborgd. De president heeft in dit kader een gedachtewisseling gehad met de leiding van P&O maritime logistics. Het is een dochteronderneming van Dubai Port World en is een wereldwijde organisatie met meer dan 400 schepen en vestigingen in zes continenten.

Logistics is een van de sleutelfactoren om succes in de offshore te garanderen. Tijdens deze meeting heeft Suriname ook gelijk aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor investeerders. Specifiek met betrekking tot het baggerproject welke ervoor moet zorgen dat de productiekosten dalen en de transportcapaciteit toeneemt.

Rendement
Het staatshoofd zei verder dat in diplomatiek-historisch perspectief de samenwerking tussen beide landen getild zal worden naar veel grotere hoogte. “Wij gaan nu diepgang geven aan de samenwerking. Wij denken nu om een handelsunit neer te zetten in de UAE om investment aan te trekken”, zei Santokhi. Het staatshoofd geeft ook aan dat de investering in de Expo voor Suriname het beoogde rendement zal leveren. “Met de 900.000 USD hadden we pakketten kunnen kopen voor de samenleving, maar daarmee ontwikkel je het land niet duurzaam.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

14 REACTIES

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi terug uit Dubai; Suriname geweldig gepresenteerd