maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi terug uit Bahama’s na deelneming aan belangrijke bijeenkomsten

lees ook ...

Vertegenwoordigers van 53 Surinaamse inheemse dorpen bijeen ...

Op 7 augustus zullen de inheemse organisaties Mulokot, Inheems Kollectief Suriname (IKSUR), en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) een Nationaal Inheems Congres houden in het La...

President Chandrikapersad Santokhi keerde vanochtend terug naar Suriname na zijn werkbezoek aan de Bahama’s. Tijdens zijn verblijf in Nassau, de hoofdstad van het Caribische eiland, woonde hij de 31ste Afreximbank Annual Meetings (AAM) en de derde editie van het AfriCaribbean Trade and Investment Forum (ACTIF) bij. Daarnaast voerde hij diverse bilaterale gesprekken.

Tijdens het AfriCaribbean Trade and Investment Forum 2024 benadrukte president Santokhi dat de samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied nog niet volledig is benut. De plenaire zitting, met het thema ‘United we stand, divided we fall’, zag de deelname van zeven staatshoofden, voormalige staatshoofden en hun vertegenwoordigers. President Santokhi sprak over het belang van een langetermijnvisie en de noodzaak om de gemiste kansen in samenwerking te benutten. Hij wees op de vele mogelijkheden in financiën, productie, arbeid en connectiviteit.

Een belangrijk onderdeel van het werkbezoek was het overleg met de president van de Afrexim Bank, Benedict Oramah. In deze gesprekken werden mogelijke samenwerkingsmogelijkheden besproken, waarbij de bank interesse toonde in Suriname’s olie- en gassector, toerisme, vastgoed en de agrarische sector. De president en Oramah spraken ook over schuldherfinanciering en diverse investeringsmodaliteiten. Er worden voorbereidingen getroffen voor een handels- en investeringsmissie naar Suriname later dit jaar, geleid door de president van de Afrexim Bank, met als doel de economische banden te versterken. Technische besprekingen over de mogelijke herfinanciering van bestaande schulden zullen ook plaatsvinden, om meer fiscale ruimte te creëren binnen de Surinaamse begroting.

President Santokhi onderstreepte het belang van het versterken van banden tussen de bevolkingen van Afrika en het Caribisch gebied. Hij stelde dat deze samenwerking verder gaat dan zakelijke relaties en ook culturele uitwisselingen, educatieve samenwerkingen en het opbouwen van wederzijds begrip en vertrouwen omvat. “Deze menselijke verbindingen vormen de basis voor duurzame en betekenisvolle samenwerking. Bovendien biedt deze samenwerking kansen om de levenskwaliteit te verbeteren door economische groei, betere toegang tot goederen en diensten en versterkte culturele banden”, aldus het staatshoofd. Samen kunnen Afrika en het Caribisch gebied een markt van meer dan twee miljard mensen creëren, wat zal leiden tot gedeelde welvaart en ontwikkeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi terug uit Bahama's na deelneming aan belangrijke bijeenkomsten