donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
4
(1)

President Santokhi terug in Suriname van Klimaattop

lees ook ...

The decision of the Constitutional Court regarding the elect...

On March 23, 2023, the National Assembly's committee on electoral laws convened. The Constitutional Court's ruling on the electoral rules was considered at this meeting. It was requested that the C...

President Chandrikapersad Santokhi is weer in Suriname. Het staatshoofd heeft het land vertegenwoordigd tijdens de 26ste Klimaattop (COP26) in Glasgow, Schotland. De regeringsleider heeft tijdens deze bijeenkomst van wereldleiders het standpunt van Suriname kenbaar gemaakt over klimaatverandering en aanpak van de effecten die daarmee gepaard gaan.

Santokhi werd donderdag verwelkomd op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Hij werd opgewacht door vicepresident Ronnie Brunswijk en leden van de Raad van Ministers (RvM). In Glasgow werd de president vergezeld door first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ministers Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

Goed nieuws
Kort na de aankomst werd op de airport het protocol van overdracht getekend, waarbij de vicepresident die bij afwezigheid van het staatshoofd had waargenomen, de leiding van de natie wederom overdroeg aan de regeringsleider. President Santokhi is bij aankomst ingegaan op het belang van Surinames deelname aan de Klimaattop, de afspraken die gemaakt zijn alsook de geboekte resultaten.

Een van de resultaten is dat tijdens de bijeenkomst in Glasgow ook succesvolle gesprekken zijn gevoerd met de managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het steunverzoek van Suriname spoedig zal doorgeleiden naar de Board Level. Tijdens de Klimaattop heeft Suriname ook het goede nieuws ontvangen dat de nieuwe landenstrategie tussen Suriname en de Inter-American Development Bank Group (IDBG) is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de IDBG.

Dit document vormt de grondslag voor de samenwerking tussen de IDBG en Suriname voor de periode 2021-2025. De IDBG stelt voor de gehele strategieperiode US$ 450 miljoen ter beschikking, hetgeen neerkomt op gemiddeld U$ 90 miljoen aan gegarandeerde leningen per jaar. Het gaat hierbij om middelen die los staan van een akkoord met het IMF.

Afspraken
In Glasgow heeft president Santokhi de ontwikkelde landen herinnerd aan hun beloftes samengevat in het 2015 Akkoord van Parijs en wereldleiders opgeroepen de gemaakte afspraken na te komen. Suriname, Butan en Panama zijn de weinige carbon negatieve landen in de wereld en het land kan een voorname rol innemen wanneer het gaat om het behoud van het klimaat. Volgens president Santokhi gaat het om wat wij achterlaten voor onze kinderen en kindskinderen.

Het staatshoofd blikt terug op een Klimaatbijeenkomst waarbij wereldleiders hebben toegegeven zich niet aan de gemaakte afspraken te hebben gehouden, beloofd hebben hun verantwoordelijkheid te nemen en onder meer besloten hebben dat er tegen 2030 een einde komt aan de wereldwijde ontbossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Suriname is als een van de kleine landen in de wereld deel hiervan geweest en heeft tegelijkertijd ook zijn stem laten horen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi terug in Suriname van Klimaattop