maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: “Suriname moet richting marktgericht beroepsonderwijs”

lees ook ...

OM Suriname betreurt onjuiste berichtgeving over petitieontv...

Het Openbaar Ministerie Suriname (OM) heeft besloten om duidelijkheid te verschaffen naar aanleiding van recente onjuiste berichtgeving in de media betreffende de beweerde ontvangst van een petitie. H...

Suriname moet richting marktgericht en beroepsgericht onderwijs, vindt president Chandrikapersad Santokhi. Volgens het staatshoofd moet het onderwijssysteem in het land gediversifieerd worden en voldoen aan de vraag van de markt. De president sprak donderdag 7 april bij de officiële ingebruikname van vier praktijklokalen op de LBO Meerzorg.

De uitbreiding van de onderwijsinstelling staat in verband met het Technical and Vocational Education and Training (TVET)-project. Dit project heeft als doel verbetering en vernieuwing van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). In dit kader worden op twaalf scholen in verschillende districten praktijklokalen bijgebouwd of gerenoveerd. Het project wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB).

President Santokhi bracht het geheel in lijn met de ontwikkelingen die zich in de wereld en de regio aan het voltrekken zijn. Er is in de wereld een structurele behoefte aan voedsel; een behoefte die alleen maar zal toenemen. Suriname heeft de potentie en het potentieel aan gronden om in deze behoefte te voorzien.

Het staatshoofd stelt dat beroepsgerichtonderwijs in dit kader een vereiste is. Ook wanneer het gaat om de opkomende olie- en gasindustrie. De local content die hierin zal participeren, zal een spin-off effect hebben naar alle sectoren. Het staatshoofd benadrukt dat de markt hierop voorbereid moet worden.

“Wij moeten naar marktgericht en beroepsgericht onderwijs. Wij moeten het onderwijssysteem diversifiëren en voldoen aan de markt”, aldus president Santokhi. Volgens hem moet er snel op deze ontwikkelingen ingespeeld worden. Zich richtend tot minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) stelde het staatshoofd dat er meer praktijkscholen nodig zijn.

Het staatshoofd merkte op dat na anderhalf jaar de Surinaamse economie gestabiliseerd en de financiële crisis onder controle gebracht is. Het is nu tijd om te presteren, mede door ondersteuning van internationale financiële instellingen. President Santokhi zegt dat het minOWC de opdracht om te presteren goed heeft begrepen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: "Suriname moet richting marktgericht beroepsonderwijs"