dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
1
(1)

President Santokhi: Suriname financieel-economisch redelijk stabiel

lees ook ...

Volgens president Chandrikapersad Santokhi verkeert Suriname momenteel in een redelijk stabiele financieel-economische situatie. Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van organisaties en instanties die betrokken waren bij de predialoog, benadrukte het staatshoofd dat de macro-economische doelstellingen zijn behaald. Hij meldde dat de internationale reserves zijn gestegen van -140 miljoen USD naar meer dan US$ 1 miljard.

Daarnaast is de kasreserve, die bijna “leeg” was, gegroeid tot 300 miljoen USD, en de importdekking is gestegen van 0 weken naar 7 maanden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een economische groei van 2,5% geprojecteerd, in tegenstelling tot de eerder voorspelde -8%. Het begrotingstekort is gedaald van 19% naar 3%. President Santokhi verklaarde dat de regering op koers ligt om volgend jaar de gestelde norm te halen.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering in de eerste helft van haar termijn grote uitdagingen heeft gekend, waardoor beleidskeuzes zorgvuldig moesten worden overwogen om de koers van het land te bepalen. De regering trad aan tijdens een ernstige financieel-economische crisis, zowel nationaal als internationaal, en moest omgaan met de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne, die vanwege de bestaande crisis extra zwaar op Suriname hebben gedrukt.

Ondanks deze moeilijkheden heeft de regering ingezet op economische hervormingen, schuldherschikking, een herstelplan en de voorwaarden van het IMF-programma. President Santokhi merkte op dat de verbeterde economische parameters de eerste stap vormen en het fundament leggen voor de volgende fase. Hij erkende dat de eerste periode gepaard ging met zware maatregelen, maar benadrukte dat de regering ook oog heeft gehad voor kwetsbare groepen, ambtenaren en de particuliere sector.

De regering blijft zich inzetten voor economische groei door faciliteiten zoals kredietfondsen aan ondernemers aan te bieden. President Santokhi benadrukte de noodzaak van gemakkelijkere toegang tot deze fondsen. Hij kondigde aan dat er investeerders naar het land komen en dat de agrarische ontwikkeling wordt gemoderniseerd. De succesvolle schuldherschikkingen hebben de positie van Suriname op de internationale markt verbeterd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: Suriname financieel-economisch redelijk stabiel