dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi spreekt Caricom-Cuba Top toe

lees ook ...

Toename hiv-infecties in Suriname

Het aantal infecties met het hiv-virus in Suriname lijken toe te nemen. Sociale ongelijkheden, marginalisatie van groepen uit de samenleving alsook stigma en discriminatie houden de hiv-epidemie in st...

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 8 december 2020 de zevende Top van de CARICOM en Cuba toegesproken waarbij hij ondermeer de jarenlange banden met Cuba memoreerde die een gedeelde geschiedenis met de Caricom landen heeft en als één van de kleine eilandstaten en landen met een lage kustlijn vergelijkbare uitdagingen heeft. President Santokhi legde vooral de nadruk op de uitdagingen die  klimaatverandering met zich meebrengt en de noodzaak om deze gezamenlijk aan te pakken.

De president zei hierover:

“Voor een klein koolstofdioxide neutraal land als Suriname zijn ambitieuze beloften een uitdaging door een gebrek aan toegang tot klimaatfinanciering. Daarom herhaal ik de oproep voor een mondiaal mechanisme voor directe and toegankelijke financiële ondersteuning. En Suriname benadrukt dat het concept van inclusiviteit van een ieder, hierbij meer dan ooit cruciaal is”.

De 7de editie van dit reguliere top overleg tussen de Regeringsleiders van de CARICOM en Cuba zou eigenlijk in Havana, Cuba plaatsvinden, maar werd vanwege de covid-19 pandemie virtueel gehouden.

Suriname alsook de andere landen spraken hun waardering uit over Cuba,  voor het ter beschikking stellen van medisch personeel in de strijd tegen de pandemie ondanks het economische, commerciële en financiële embargo waaronder dit land al jaren gebukt gaat.

In 1972 zijn Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago diplomatieke betrekkingen met Cuba aangegaan. Deze relatie is door de jaren heen uitgebreid en geïntensiveerd. Over 2 jaren wordt het 50ste Jubileum van dit partnerschap herdacht dat ondermeer is gestoeld op de principes van solidariteit binnen de Zuid-Zuid samenwerking.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi spreekt Caricom-Cuba Top toe