zondag 3 december 2023
29.4 C
Paramaribo
0.4 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi roept op tot solidariteit in strijd tegen Covid-19

lees ook ...

Srefidensi in de kolonie Suriname over 170 jaar Chinezen in ...

“Srefidensi in de kolonie Suriname begon met 1 cent birambi op azijn”, is een prachtig, rijk geïllustreerd boek geschreven door Paul Woei over de Chinezen in Suriname vanaf 1853. Het is prachtig geïll...

“De pandemie is nog niet voorbij en er kan op elk moment een nieuwe variant ontstaan.” Dit zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag tijdens de 33ste Tussentijdse Caricom Staatshoofdenvergadering in San Pedro, Belize. Hij riep tijdens de sessie over Covid-19 en de impact hiervan in de regio de Caribische gemeenschap op zich te concentreren op solidariteit, gelijkheid, regionale en internationale samenwerking.

Dit om onze economieën weer op te bouwen, investeringsmogelijkheden te creëren en belemmeringen voor een betere economische samenwerking weg te nemen. “Alles wat we tijdens en na de Covid-19-crisis doen, moet gericht zijn op het opbouwen van meer gelijke, inclusieve en duurzame economieën en samenlevingen”, zei Santokhi.

Hij merkte op dat over de hele wereld vrouwen door banenverlies als gevolg van de pandemie harder getroffen zijn getroffen dan mannen, waardoor ze het grootste deel van de extra zorgtaken op zich hebben genomen tijdens lockdowns. De Caribische regeringen zullen meer moeten doen om de klap die de Covid-19-pandemie aan de gelijkheid van mannen en vrouwen heeft toegebracht, ongedaan te maken en proberen voordelen voor hun te halen uit deze crisis.

Volgens president Santokhi heeft de COVID-19-pandemie in de afgelopen twee jaar een ernstige impact gehad op de Caribische gemeenschap en het leven van haar mensen. De pandemie heeft de ontwikkelingsuitdagingen waarmee de lidstaten nu al worden geconfronteerd, verergerd. Zij worden niet alleen geconfronteerd met een volksgezondheidscrisis, maar hebben ook te maken met een economische crisis.

Ook is er, aldus het staatshoofd, een verhoogde frequentie en intensiteit van natuurrampen en zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. Om de verspreiding van Covid-19 te stoppen en de meest kwetsbaren te beschermen, moet er volgens president Santokhi iets gedaan worden aan de lage vaccinatiegraad in de regio.

Hij stond ook stil bij de situatie in Suriname, waarvan momenteel 50% van de in aanmerking komende bevolking volledig is gevaccineerd. Het land heeft een voorzichtige, stapsgewijze benadering toegepast om de epidemie te beheersen en de volksgezondheidsinterventies te verlichten, gebaseerd op de epidemische parameters en het beschikbare wetenschappelijke bewijs.

De afbouw van maatregelen wordt continu gemonitord en geëvalueerd. De regering van Suriname onderstreept het belang van het toepassen van hygiënemaatregelen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi roept op tot solidariteit in strijd tegen Covid-19