donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi roept op tot dringende internationale actie voor Haïti

lees ook ...

DNA leden lopen stage in Nederland

Vijf medewerkers van het Surinaams parlement lopen van 11 tot en met 30 september 2023 stage bij de Tweede Kamer ten behoeve van de capaciteitsversterking van De Nationale Assemblée (DNA) maar vooral ...

Tijdens een Zoommeeting van staatshoofden en regeringsleiders van Caricom heeft president Chandrikapersad Santokhi opgeroepen tot onmiddellijke interventie in Haïti. De president benadrukte dat “we dagelijks machteloos toekijken hoe bendes steeds wredere daden begaan in Haïti.” Hij stelde dat “als lidstaten van Caricom we niet langer kunnen doorgaan met de gang van zaken zoals gebruikelijk. We moeten snel handelen. Daarom is internationale steun dringend en van vitaal belang.”

President Santokhi wees op willekeurige aanvallen op vrouwen, mannen en kinderen, waaronder seksueel en gendergerelateerd geweld, grootschalige ontvoeringen, afpersing en andere vormen van intimidatie. Deze aanvallen hebben al gevolgen gehad voor voedselveiligheid, humanitaire hulp en toegang tot basisvoorzieningen.

Hoewel er al inspanningen zijn van zowel de regio als de internationale gemeenschap om Haïti te helpen, benadrukte President Santokhi dat de situatie extreem complex is en met het uur ingewikkelder wordt. Hij ondersteunde de suggesties van de Keniaanse regering om een multinationale troepenmacht van 1.000 man naar Haïti te sturen en benadrukte dat dergelijke initiatieven moeten worden aangegrepen om een einde te maken aan het geweld.

President Santokhi merkte op dat hoewel de situatie zorgwekkend is, deze nog steeds onder controle kan worden gebracht, vooral met de steun van enkele Caricom-lidstaten zoals de Bahama’s, Jamaica en Trinidad, die hun bereidheid hebben uitgesproken om te helpen. Hij drukte ook de solidariteit van Suriname uit met alle landen die zich inzetten voor herstel en riep de Haïtianen op om samen te komen en politieke wil te tonen om concrete actie te bevorderen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi roept op tot dringende internationale actie voor Haïti