woensdag 22 maart 2023
31.1 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi roept diasporagemeenschap op actie te ondernemen

lees ook ...

Ambassadeur VS bezoekt minister Levens

Minister Marie Levens van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, ontving op 13 maart, de ambassadeur van de Verenigde staten, Robert Faucher voor een kennismakings-bezoek. Mevrouw Sherida Zalman-Bergraaf...

“Blijf niet langer aan de kantlijn zitten, take action en raak betrokken.” De oproep van president Chandrikapersad Santokhi aan de Surinaamse diasporagemeenschap maandag tijdens een toespraak in het Zalencentrum Opera Den Haag, Nederland. Het staatshoofd is voor een werkbezoek in Nederland, waar hij vooral de nadruk zal leggen op de betrokkenheid van de diaspora in de ontwikkeling van Suriname.

De president wees erop dat in deze fase, namelijk het tweede jaar van het regeerbeleid, de bijdrage van de diaspora meer dan ooit nodig is. Hij gaf aan dat de diasporagemeenschap degelijk betrokken is geweest in het oplossen van de financiële crisis waarin Suriname verkeert. Zo zijn de gebroeders Jethu betrokken bij de onderhandelingen met de bondholders van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het staatshoofd riep de diaspora op om zelf ook aan te geven hoe zij ingezet wenst te worden. “U zal goede besluiten moeten nemen voor zichzelf en goede afspraken maken.” Santokhi benadrukte dat juist in deze tijd waar de crisis doorwerkt binnen de samenleving, de diaspora in Nederland de druk ook zal voelen. Hij benadrukte dat de Surinaamse samenleving meer steun nodig heeft en weet dat de diaspora in tijd van nood telkens weer inkomt met nodige ondersteuning.

Volgens de regeringsleider staat Suriname aan de vooravond van grote industriële ontwikkelingen in de olie- en gassector. Suriname heeft echter ook goede wetten gemaakt en goede contracten met oliemaatschappijen gesloten. In het ontwikkelen van deze sector zal er voorkeur gegeven worden aan local content, te weten lokale dienstverleners en Surinaamse bedrijven.

President Santokhi legde er andermaal de nadruk op dat het land ontwikkeld zal worden met 1 miljoen Surinamers, te weten de lokale bevolking en de diaspora. Ook de Surinaamse bedrijven in Nederland gaan voorkeur krijgen bij de ontwikkeling van olie en gas.

“Onze regering is er een voor de volgende generatie, we hebben daarbij jullie betrokkenheid nodig. Pak het op, na vandaag moet het anders. U moet niet alleen zeggen dat u beschikbaar bent, maar ook besluiten nemen wat u wil doen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi roept diasporagemeenschap op actie te ondernemen