zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: “Relatie Suriname-Nederland gaat ongestoord verder”

lees ook ...

Herstel Arawarasluis Boven-Nickerie nadert voltooiing na 15 ...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bracht afgelopen weekend een bezoek aan de Arawarasluis in het Boven-Nickerie/Wayambogebied. Door een gebrek aan onderhoud gedurende...

Tijdens de EU-CELAC Summit 2023 heeft president Chandrikapersad Santokhi een constructief gesprek gehad met de Nederlandse premier, Mark Rutte, over de bilaterale relatie tussen Suriname en Nederland. President Santokhi benadrukte dat de relatie tussen beide landen onverstoord zal doorgaan, ondanks de veranderde politieke situatie in Nederland.

Beide leiders spraken specifiek over het behoud van democratie, veiligheid en sociaaleconomische vooruitgang van Suriname in samenwerking met het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens het onderhoud bespraken de regeringsleiders ook het vervolgtraject na de excuses voor het slavernijverleden, aangeboden door koning Willem Alexander.

President Santokhi informeerde premier Rutte over het komende traject dat Suriname wil uitzetten, waarbij kwesties met betrekking tot het koloniale verleden in kaart worden gebracht via de clusterministers. De aandacht voor het Nederlandse initiatief om excuses aan te bieden werd ook besproken binnen de EU en het Caribisch gebied, waarover regionale regeringsleiders nog een bijeenkomst zullen houden.

Daarnaast kwam de functionele samenwerking binnen het Makandra-project aan bod, waarbij Nederland technische bijstand biedt aan Suriname. President Santokhi en premier Rutte spraken over het uitbreiden van de beschikbare fondsen om de continuïteit van de technische bijstand te waarborgen.

Er zijn afspraken gemaakt om de samenwerking te intensiveren op terreinen als energie, onderwijs, justitie, politie, en defensie. Ook wordt gekeken naar nieuwe samenwerkingsgebieden, zoals transport, luchtvaart, en toerisme.

Op verzoek van het staatshoofd worden er de komende dagen gesprekken gevoerd over de problematiek van passagiers die via Nederland naar Suriname reizen maar geen gebruik kunnen maken van een KLM-vlucht, hoewel ze over de benodigde documenten beschikken. Een hoge consulaire ambtenaar zal naar Suriname afreizen om deze kwestie te bespreken, wat met name passagiers uit het bedrijfsleven verlichting zal bieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “Relatie Suriname-Nederland gaat ongestoord verder"