donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: regering boekt vooruitgang in staatsschuldbeheer

lees ook ...

Gemaskerde criminelen beroven slachtoffers in eigen woning

Op dinsdag hebben drie gewapende en gemaskerde criminelen een overval gepleegd in de Richard Voullairestraat te Abra Broki. Twee slachtoffers werden onder dreiging van vuurwapens beroofd. Terwijl d...

“De regering zet zich actief in voor het beheer van de staatsschuld, en we boeken aanzienlijke vooruitgang. Zoals eerder vermeld tijdens mijn jaarlijkse toespraak, is de overgenomen nationale schuld van bijna 4 miljard USD in de afgelopen drie jaar verlaagd tot 3.1 miljard USD”. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi. In 2020 steeg de staatsschuld van Suriname van 85% naar 145% van het Bruto Binnenlands Product (bbp), wat problematisch was vanwege de negatieve economische groei als gevolg van de COVID-19-pandemie. Om rente en aflossingen niet te kunnen betalen, onderging Suriname een schuldherschikking. Deze herschikking van zowel nationale als internationale schulden wordt voortgezet. Onderhandelingen met China bevinden zich in een vergevorderd stadium, en we streven ernaar dit jaar tot een akkoord te komen.

Sinds 2021 is de schuldratio gestaag gedaald, met een voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat deze in 2028 69% zal bedragen. Dit duidt op positieve ontwikkelingen en suggereert dat de overheid op de juiste weg is. Volgens het staatshoofd is de betaalbaarheid van de staatsschuld nauw verbonden met een verantwoord financieel beleid en economische groei.

Om deze reden blijft de regering zich inzetten voor een verantwoord financieel beleid, in combinatie met maatregelen ter bevordering van economische groei, om de schulden op een duurzame wijze te beheren. We hebben al bezuinigingen doorgevoerd op verschillende terreinen en zijn gestart met projecten die de productie moeten stimuleren en werkgelegenheid moeten genereren. Onze toewijding is om Suriname uit de uitdagingen te leiden en het volledig op het pad van duurzame ontwikkeling te brengen, stelt de president van Suriname.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: regering boekt vooruitgang in staatsschuldbeheer