Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Santokhi over het terugbrengen van de koopkracht

Geplaatst

op

Taki

In een voorproefje van Het programma ‘Krin Taki’  gisteravond gaf President Santokhi aan dat de Koopkracht van de Surinaamse Dollar die sterk was gedaald tijdens de vorige regeerperiode, teruggebracht moet worden naar acceptabel niveau. De regering heeft aan de Vereniging van Economisten de cijfers gepresenteerd die aangeven hoe Suriname er nu precies voor staat. Op 18 september aanstaande zal de regering deze cijfers officieel aan de Nationale Assemblee presenteren.

De waarde van onze SRD kan alleen teruggebracht worden met een pakket aan maatregelen die de regering de komende maanden gaat implementeren, zei President Santokhi. ’’Wij zullen structurele, nationale en internationale maatregelen moeten treffen om de economie weer op poten te krijgen’’, gaf hij verder aan. Om investeerders aan te trekken zal de Investeringswet wet aangepast worden, de Investeringsfonds Wet ge-update worden, en de Form Direct Investment Agency Unit geïnstalleerd worden die er voorheen al was onder de naam Investsur. “Dit zijn de pijlers om investeerders aan te trekken.” De President zegt dat Agrarische sector gauw aangepakt gaat worden omdat wij daarmee snel kunnen exporteren en werkgelegenheid kunnen creëren. –  culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
stanley westerborg
maandag 7 september 2020 12:06

En juist met het oog op de bizarre omstandigheden in het land is het van het allergrootste belang dat er een regering aanzit die in elk opzicht vertrouwen en geloofwaardigheid moet uitstralen, met een zekere rust onder de bevolking als afstraling. Maar wanneer reeds na korte tijd na het intreden van een ander regime ernstige twijfels rijzen omtrent de integriteit en betrouwbaarheid van bestuurders, dan wordt schouderophalend voorbij gegaan aan mooie voornemens. Dan kan geen sympathie en ondersteuning verwacht worden. Respect genieten van anderen is een verdienste.

stanley westerborg
zondag 13 september 2020 11:37

Dit is uw taak, president. Nu komt het aan op daden, en geen woorden meer.Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen