donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi over de ‘muilkorfwetten’

lees ook ...

Wegomlegging in verband met oefening Erewacht

In verband met de presentatie van de jaarbegroting, waarbij er een erewacht gevormd wordt, maakt het Korps Politie Suriname (KPS) bekend, dat er op woensdag 27 en vrijdag 29 september 2023, vooroefeni...

President Santokhi ging tijdens het bel- en vraagprogramma ‘Bel, Taki Nanga Deng Tiri Man’ op maandag 4 april 2022 in op het opsluiten van burgers die zich beledigend en bedreigend uitten naar de president. De strafmaatregel staat in artikel 152 van het wetboek van Strafrecht. Enkele burgers vonden dat deze wet uit de tijd is en dat het in vele landen reeds al zou zijn geschrapt.

Daags na de aanhouding van burgers die zich laatdunkend beledigend en dreigend hebben uitgelaten naar de 1ste burger van Suriname toe, is de discussie opgelaaid over het toepassen van muilkorf wetten. De bedoelde wet zou volgens die mensen niet van deze tijd zijn en in veel landen geschrapt zijn.

Het gaat hierbij om een combinatie van strafbare feiten waarbij de president niet alleen beledigd maar ook zijn leven werd bedreigd. Het wetboek van strafrechten is tijdens de vorige regering goedgekeurd. Indien er wetten zijn waarbij de straffen uit de tijd zijn dan moeten die herzien worden in het Parlement.

President Santokhi gaf aan de zaak in het Kabinet van de President besproken te hebben om een team van experts samen te stellen die zal bepalen welke wetten naar de tijd moeten worden aangepast. “Als het beledigen van een staatshoofd zo’n wet is, dan moet het maar veranderd worden”, gaf het staatshoofd aan. Een wet dient immers de waarden en normen van de samenleving.

De president is echter geen voorstaander van gelegenheidswetgeving. “Ik zit niet achter een computer te bepalen wie opgesloten moet worden, dus dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Maar ik ben ook niet degene die online zit en wetten van dit land met de voeten zit te treden”, aldus Santokhi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi over de 'muilkorfwetten'