Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse president Santokhi over crisisbeheersing

Geplaatst

op

Santokhi 4

Tijdens de persconferentie over crisisbeheersing in Suriname gaf de regering aan geen andere keus te hebben voor het gezond maken van de economie, dan de getroffen crisismaatregelen. President Chandrikapersad Santokhi erkent dat er beter over gecommuniceerd had moeten worden, maar benadrukt dat de regering geen andere optie heeft.

Het staatshoofd zei dat hij de kritiek en onzekerheid van de samenleving wel begrijpt, maar legde uit dat de regering niet door kan gaan met populistische maatregelen, showprojecten, geld lenen bij banken of internationale instituten en pompen in de samenleving in de consumptieve sector. “Daarmee lossen we de crisis niet op”. Hij  benadrukte dat de maatregelen wat pijn gaan doen, maar dat er een team van deskundigen is om te zorgen dat ze van korte duur zijn.

Het staatshoofd geeft aan dat de regering een beeld heeft van de oorzaken van de crisis. Op basis daarvan is er een crisisbeheersingsplan opgesteld. De maatregelen die hieruit voortvloeien zullen 6 maanden tot maximaal een jaar duren. De regering wil de crisis in de urgentiefase overbruggen, waarvoor er dialoog nodig is. Daarom dat zij het pakket van maatregelen voor advies heeft doorgeleid naar de Sociaal Economische Raad (SER), de Staatsraad en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het verhogen van de governmenttake op benzine en het unificeren van de wisselkoers waren twee maatregelen, die noodzakelijk waren binnen het pakket. Daarom dat er voor het lichten van nood ook meteen een sociaal vangnet is ingesteld, waarbij de Algemene Kinderbijslag (AKB) en Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) zijn verhoogd, pakketten worden verstrekt en nagedacht wordt schoolgaanden tegemoet te komen vanwege het verhoogde bustarief.

Verschillende sectoren zullen moeten inleveren, hield hij zijn gehoor voor. Een voorbeeld daarvan is  de verhoging van de heffingen en royalty’s in de hout- en goudsector. Er wordt ook gewerkt aan andere maatregelen, die ertoe moeten leiden dat de staat inkomsten krijgt waarop zijn aanspraak maakt. Een voorbeeld daarvan is de Nieuwe Haven die gereorganiseerd worden, omdat de staat daar vanwege inefficiëntie heel wat inkomsten misloopt. De eerste aanzetten tot reorganisatie zijn reeds gegeven. Ook zullen er inkomsten gehaald worden uit grondhuurheffingen. Dit zal in goed overleg gebeuren en aanstaande zaterdag wordt alvast de commissie geïnstalleerd die zich zal bezighouden met grondconversie en herziening van het grondbeleid. –

“Het gaat om een integraal pakket van bezuinigingen die doorgevoerd zullen worden en een pakket van maatregelen die moeten leiden tot ordening en stabilisatie van de economie. Deze maatregelen moeten uiteindelijk ervoor zorgen dat de koers zich stabiliseert en salarissen weer koopkracht hebben, “aldus het staatshoofd.

Culturu.com

 

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boi
vrijdag 25 september 2020 12:00

Hij zal het beter weten we zullen moeten bezuinigen. Mager worden.

We pina
vrijdag 25 september 2020 13:03

ZE President Chandrikapersad Santokhi, U praat over communicatie en maatregelen, maar het volk moet nu voor alles betalen en de schuldigen die het land leeg geplunderd hebben lopen op vrije voeten. Het volk heeft u mandaat geven als er wetten in de weg staan om die ene Hoefdraad en andere te berechten wijzig deze bent u President of bent u geen President. U haalt steeds aan dat de maatregelen noodzakelijk zijn en dat deze pijnlijk zijn als een veranderde wetgeving de gestolen gelden terug halen doe het al betekent dit dat het mes aan beide kanten moet snijden. Het volk… Lees verder »

Laatst bewerkt op 28 dagen geleden door We pina
maka alata
vrijdag 25 september 2020 19:55

6 maanden tot 10 jaar ? En hoe moet het dan verder als “paisa mang” Chan deze regeerperiode niet afmaakt ?

Chan benoem de echte oorzaken i.p.v geklaag. Ik hoor dat er gestolen is van de staat, maar niemand zit in de gevangenis.

Heb je je vergist in de macht van de gasten die achter de schermen Suriname al decennia ‘s in een economische wurggreep houden. Scenario Venezuela komt steeds dichterbij. Arme volk !Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen