maandag 6 februari 2023
26.1 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi verricht opening Javaans documentatiecentrum

lees ook ...

Vijftal moet voor de rechter in zaak begraven vliegtuig

Het Openbaar Ministerie heeft  de verdachten  P.P., R.P. en A.G., die eerder waren aangehouden, en de voortvluchtige J.M. en C.J. gedagvaard om op 15 februari aanstaande voor de rechter te verschijnen...

In verband met de historisch-culturele samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Indonesië, is er een overeenkomst getekend voor de schenkingsfinanciering van een drietal ontwikkelingsprojecten. Deze projecten zijn gericht op het uitdragen van het rijke Surinaams-Javaans cultureel erfgoed.

Een documentatiecentrum, onder supervisie van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), is het eerste project dat is afgeleverd. Zaterdag heeft president Chandrikapersad Santokhi op uitnodiging van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) de officiële opening van het centrum verricht op het Sana Budaya-complex.

Santokhi en de ambassadeur van Indonesië in Suriname, Julang Pujianto, hebben gezamenlijk de naamplaat en het plakkaat onthuld en middels het doorknippen van het lint werd het documentatiecentrum voor geopend verklaard voor het publiek. Het VHJI-documentatiecentrum zal een positieve bijdrage leveren aan de kennisverbreding, alsook mogelijkheden bieden tot het benutten en geven van bekendheid aan het Javaans cultureel erfgoed in Suriname. Het minOWC en het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zijn betrokken bij de coördinatie van het geheel.

President Santokhi en de Indonesische ambassadeur in Suriname, tijdens het doorknippen van het lint. Foto: CDS

Het staatshoofd heeft va de gelegenheid gebruikgemaakt om de vereniging met haar 38-jarig bestaan en het realiseren van het documentatiecentrum te feliciteren. “Ik kijk uit naar de inauguratie van de overige twee projecten in maart dit jaar,” zei hij.

Het staatshoofd zegt betreffende de viering van 133 jaar Javaanse Immigratie en de overige etnische vieringen ook ernaar uit te kijken om met alle autoriteiten samen te werken, zodat de gedenkwaardige gelegenheden een passend eerbetoon krijgen. Zowel president Santokhi als minister Albert Ramdin van BIBIS hebben hun steun toegezegd in het bevorderen en ontwikkelen van het Javaans cultureel erfgoed.

“Het centrum is niet alleen voor de Javaanse gemeenschap, maar voor iedere Surinamer die meer wenst te weten over de Javaanse geschiedenis en cultuur,” stelt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van het VHJI. Scholieren en studenten zijn ook van harte welkom als zij scripties moeten maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi verricht opening Javaans documentatiecentrum