woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi ontvangt VIDS en A Marron kompas

lees ook ...

Speciale dag voor kinderen met autisme

In het kader van WereldAutisme dag op 02 april, organiseert de Rotaract Club of Genesis het project 'Seeing Life Through Another Lens'. Er zal die dag extra aandacht besteedt worden aan kinderen met a...

President Chandrikapersad Santokhi ontving op vrijdag 03 maart 2023 de Stichting A Marron Kompas en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) op het Kabinet van de President  in het kader van de voorgesprekken om te komen tot nationale dialoog.

De organisaties hielden de problemen waarmee hun gemeenschappen te kampen hebben aan het staatshoofd voor. Leo Brunswijk is de voorzitter van de Stichting A Marron Kompas. Hij acht het belangrijk dat de regering de inzichten van de organisatie meeneemt in het uitzetten van beleid. Het staatshoofd noemde A Marron Kompas een belangrijke organisatie die de regering inzichten kan verschaffen.

De stichting hield de president onder meer de sociaalmaatschappelijke situatie in het binnenland voor. Zo is er sprake van urbanisatie, waarbij senioren aan hun lot worden overgelaten. Het gezag van kapiteins neemt af en is er weinig sprake van goede communicatie. Verder werd er om meer waardering en ondersteuning voor de dignitarissen gevraagd. Leo Brunswijk vond het van belang om de verschillende groepen binnen de marrongemeenschap bij elkaar te houden. Hij vroeg ook aandacht voor het onderwijs, de gevolgen van overstromingen. Hij vroeg ook om maatregelen dat er niet meer bij rivierbeddingen worden gebouwd.

VIDS-voorzitter Muriël Fernandes heeft president Santokhi puntsgewijs aandacht  gevraagd voor de verschillende vraagstukken de inheemsen rakende, waaronder het grondenrechtenvraagstuk. Zij gaf aan dat de sociale uitkeringen niet meer toereikend zijn, de inheemse gemeenschappen ontberen internetverbinding, ondernemerschap binnen deze groepen wordt niet gestimuleerd en er is achterstand in onderwijs.

De VIDS wenst dat de ontwikkeling van inheemse gebieden wordt meegenomen in de nationale agenda. De organisatie wil in de nationale dialoog afspraken en garanties voor een effectieve inspraak van de dorpen. Volgens Fernandes kampen de inheemse gebieden met milieuvervuiling als gevolg van goudwinningsactiviteiten. De VIDS wenst onder meer intrekking van grondbeschikkingen in Hollandse Kamp en andere dorpen; hervatten van lijnvluchten naar zuidelijke dorpen; onderzoek naar bodemgesteldheid aangezien er momenteel weer voedseltekorten optreden en verlenging van BAZO-kaarten.

President Santokhi noemde de grondenrechten belangrijk. Hij gaf aan dat de overheid met de herintroductie van het pakkettensysteem de lokale productie en het ondernemerschap gaat stimuleren door lokale producten af te nemen. De VIDS zou hierin én in de distributie kunnen ondersteunen. Het staatshoofd is het ermee eens dat er een specifiek programma moet zijn voor inheemsen. Aan A Marron Kompas vroeg hij de regering bij te staan met adviezen. President Santokhi erkende dat dialoog in het belang van de binnenlandse gemeenschap moet zijn. Hij zei zijn best te zullen doen dat er in nauw overleg met het binnenlands gezag beleid wordt uitgezet.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi ontvangt VIDS en A Marron kompas