maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi ontvangt update over veiligheid en Operatie ‘Zero Tolerance’

lees ook ...

Chinese delegatie bezoekt ministerie van ROS

Op 20 juni bracht een delegatie uit de Volksrepubliek China, onder leiding van Zhang Hongguo, vicevoorzitter van het Permanent Comité van het Wenzhou Gemeentelijk Volkscongres, een bezoek aan minister...

President Chan Santokhi kreeg vrijdag een update over de veiligheidssituatie in Suriname van de Nationale Veiligheidscommissie. Tijdens de bijeenkomst werden de statistieken van de afgelopen twee weken gepresenteerd en de voortgang van Operatie ‘Zero Tolerance’ besproken.

Melvin Pinas, Directeur Operaties en plaatsvervangend korpschef, meldde dat er in deze periode een bepaalde rust is geconstateerd. Uit recente analyses blijkt dat er drie tot vier dadergroepen actief zijn in Suriname, waarop de politieorganisatie zich richt voor opsporing en aanhoudingen.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie verklaarde dat de recente acties, zoals het plaatsen van roadblocks, aanhoudingen en de inbeslagname van wapens, de veiligheidssituatie hebben verbeterd. Hij benadrukte het belang van het voortzetten van deze inspanningen en gaf aan dat de nodige middelen beschikbaar worden gesteld in samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning. “De instructies zijn ook gegeven om op deze manier door te gaan,” aldus de minister.

Pinas deelde mee dat het Korps Politie Suriname (KPS) een ontmoedigingsbeleid voert door drugshaarden en groepen hangjongeren te ontmantelen. Ook worden er regelmatig oriëntaties uitgevoerd in het binnenland. Rishi Akkal, directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer van het KPS, presenteerde de statistieken van 1 april 2024 tot heden. Sinds de start van Operatie Zero Tolerance zijn er 227 roadblocks gehouden, waarbij ruim dertigduizend boetes zijn uitgeschreven. Het aantal aanhoudingen steeg van 153 naar 308, waarvan 144 personen zijn vrijgelaten.

De analyse van het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toont een daling van ruim tien procent in gekwalificeerde diefstallen, terwijl berovingen met 6,8 procent zijn gestegen. Het aantal levensberovingen en suïcidegevallen daalt, terwijl verkeersdoden toenemen. Er zijn aanhoudingen geweest met inbeslagnames van vuurwapens en drugs zoals marihuana, hash, sukru en onbekende tabletten, zegt Akkal.

Bevelhebber van het Nationaal Leger, Werner Kioe A Sen, prees de samenwerking met het KPS in Operatie Zero Tolerance. Momenteel worden zeven legervoertuigen ingezet om de zichtbaarheid van politie en militairen bij surveillances te vergroten. Het leger bereidt ook twee operaties voor in het Tibitigebied en de kustvlakte.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi ontvangt update over veiligheid en Operatie 'Zero Tolerance'