zondag 17 januari 2021
30.6 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
3
(2)

President Santokhi ontvangt adviesrapport van Commissie Diasporakapitaal

lees ook ...

Ordeverstoorders zijn gewaarschuwd: politie zal strenger opt...

Het ministerie van Justitie en Politie zal het niet toelaten dat de rust en orde in de samenleving verstoord worden. De wereld verkeert nu in een situatie, waarbij regeringen alles in het werk stellen...

De presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank die in oktober 2020 door president Chan Santokhi was geïnstalleerd is klaar met het adviesrapport. Deze commissie had onder meer als taak onderzoek te doen naar mogelijkheden hoe diasporakapitaal naar de Republiek Suriname te krijgen. De commissie heeft voortvarend werk verricht en het rapport binnen de vastgestelde termijn van drie maanden afgerond. Het document is gisteren door commissievoorzitter Henry Ori aan het staatshoofd overhandigd.

Ori zegt dat de commissie middels consultaties in Suriname en Nederland is nagegaan wat de mogelijkheden tot diasporakapitaalinvestering in Suriname zijn. In het rapport is voor het staatshoofd op een rij gezet welke instrumenten hij zou kunnen toepassen, wat de randvoorwaarden zijn en welke extra wetgevingsproducten nodig zijn om die omgeving te creëren opdat er diasporakapitaal wordt ontwikkeld.

Het uiteindelijk doel is dat er een diasporabank komt. Echter, voordat dit punt wordt bereikt, zullen er drie belangrijke tussenstappen gezet moeten worden. Een hiervan is de mogelijkheid tot obligaties en investeringen. De diaspora in Nederland is onder meer geïnteresseerd in investeren in woningbouw en de agrarische sector. Met de diasporabank moet het mogelijk zijn om tussen Suriname en Nederland veel meer betrokkenheid te krijgen in kapitaalbeweging en -investering gekoppeld aan een portfolio van sectoren, activiteiten en projecten.

Vooralsnog wordt gemikt op de diaspora in Nederland omdat daar de grootste groep Surinamers woont. Zij hebben van de nieuwe Surinaamse regering een positief beeld en het imago schept vertrouwen. De commissievoorzitter zegt echter dat er ook aan wetgevingsvraagstukken gewerkt dient te worden, omdat de wereld streng kijkt naar kapitaalstromen.

Voor de nieuwe Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, is er een belangrijke rol weggelegd. Hij heeft ook een rol gehad in het tot stand komen van het rapport. Echter zal de diplomaat de verbindingspersoon moeten worden tussen het reeds ingestelde Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het nog op te zetten Diaspora Instituut Nederland (DIN). Over de termijn waarbinnen diasporakapitaal beschikbaar kan zijn, zegt de commissievoorzitter dat hierin geduld betracht moet worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

-- Advertentie / TGX - 167802 --

meer Suriname

Covidmaatregelen 17 tot en met 23 januari 2021

De covid-19-maatregelen d...

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

B. Chotelall houdt verkoopdag

Suriname registreert 126ste coronadode

Amerikaanse Admiraal bezoekt Suriname

Waterkant krijgt nieuw aanzicht

Home Suriname President Santokhi ontvangt adviesrapport van Commissie Diasporakapitaal