dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
3
(2)

President Santokhi ontvangt adviesrapport van Commissie Diasporakapitaal

lees ook ...

Protesterende Inheemsen bieden petitie Voorzitter DNA petiti...

Een groep protestvoerende Inheemse vrouwen, die ondersteund werden door enkele burgers hebben op dinsdag 29 november jongstleden een petitie overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (D...

De presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank die in oktober 2020 door president Chan Santokhi was geïnstalleerd is klaar met het adviesrapport. Deze commissie had onder meer als taak onderzoek te doen naar mogelijkheden hoe diasporakapitaal naar de Republiek Suriname te krijgen. De commissie heeft voortvarend werk verricht en het rapport binnen de vastgestelde termijn van drie maanden afgerond. Het document is gisteren door commissievoorzitter Henry Ori aan het staatshoofd overhandigd.

Ori zegt dat de commissie middels consultaties in Suriname en Nederland is nagegaan wat de mogelijkheden tot diasporakapitaalinvestering in Suriname zijn. In het rapport is voor het staatshoofd op een rij gezet welke instrumenten hij zou kunnen toepassen, wat de randvoorwaarden zijn en welke extra wetgevingsproducten nodig zijn om die omgeving te creëren opdat er diasporakapitaal wordt ontwikkeld.

Het uiteindelijk doel is dat er een diasporabank komt. Echter, voordat dit punt wordt bereikt, zullen er drie belangrijke tussenstappen gezet moeten worden. Een hiervan is de mogelijkheid tot obligaties en investeringen. De diaspora in Nederland is onder meer geïnteresseerd in investeren in woningbouw en de agrarische sector. Met de diasporabank moet het mogelijk zijn om tussen Suriname en Nederland veel meer betrokkenheid te krijgen in kapitaalbeweging en -investering gekoppeld aan een portfolio van sectoren, activiteiten en projecten.

Vooralsnog wordt gemikt op de diaspora in Nederland omdat daar de grootste groep Surinamers woont. Zij hebben van de nieuwe Surinaamse regering een positief beeld en het imago schept vertrouwen. De commissievoorzitter zegt echter dat er ook aan wetgevingsvraagstukken gewerkt dient te worden, omdat de wereld streng kijkt naar kapitaalstromen.

Voor de nieuwe Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, is er een belangrijke rol weggelegd. Hij heeft ook een rol gehad in het tot stand komen van het rapport. Echter zal de diplomaat de verbindingspersoon moeten worden tussen het reeds ingestelde Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het nog op te zetten Diaspora Instituut Nederland (DIN). Over de termijn waarbinnen diasporakapitaal beschikbaar kan zijn, zegt de commissievoorzitter dat hierin geduld betracht moet worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi ontvangt adviesrapport van Commissie Diasporakapitaal