vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi ontmoet Guyanese ambtgenoot en ministers

lees ook ...

Geen offshore olieproductie voor 2027

De Staatsolie Maatschappij Suriname heeft aangegeven dat er vóór 2027 geen offshore olieproductie in Suriname zal zijn. Dit komt voort uit een aantal factoren die uit de huidige exploratiefase naar vo...

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag een officiële ontmoeting met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali. Het overleg tussen beide staatshoofden vindt plaats in het Arthur Chung Conference Center in Georgetown. De Surinaamse delegatie is dinsdag vertrokken naar Guyana voor een vierdaags bezoek.

Hierna zullen de ministers Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) met hun Guyanese counterparts in plenaire sessies gesprekken voeren.

Het ligt in de bedoeling dat na deze sessies een persconferentie gehouden zal worden in Guyana. President Santokhi zal in de middag ook een ontmoeting hebben met de nieuwe Caricom secretaris-generaal Carla Barnett. De Surinaamse presidentiële delegatie heeft dinsdagavond ook al een ontmoeting gehad met hun counterparts en de Guyanese president tijdens een diner met het bedrijfsleven in Guyana. De CEO van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., Annand Jagesar, zegt dat hij met president Ali en zeven Guyanese ministers aan tafel heeft gezeten.

Onjuiste berichten
De berichten als zouden de Guyanese counterparts niet in Guyana zijn op dit moment, stuurt hij naar het rijk der fabelen. “We zijn op de juiste plek. Ik begrijp dat de vicepresident van Guyana naar dat event in Houston is gegaan, maar de rest van de mensen zijn er”, zegt Jagesar.

Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda tijdens dit bezoek aan Guyana is de ontwikkeling op het gebied van olie en gas tussen Suriname en Guyana. De CEO van Staatsolie is zelf ook aanwezig om mee te onderhandelen tijdens de gesprekken.

Volgens Jagesar zijn de oliemaatschappijen Total Energie en Apache Corporation met een ‘fast track’ bezig om de eerste olie uit de bodem te halen. De eerste olie moet al in 2025 uit de bodem. Guyana had haar eerste olie al in december 2019. Suriname hobbelt er achteraan. “Zij hebben eerder hun olie ontdekt en wij wat later. Ons voordeel is dat onze contracten iets beter zijn, omdat we die ervaring reeds hebben”, stelt de CEO.

“Met die olie ervaring kan Suriname wat sneller bewegen. Het kan wel nog even duren, omdat er nog faciliteiten gebouwd moeten worden. Zo’n productieplatform op zee duurt wel drie jaren om het te bouwen. Dus je hebt die tijd echt nodig. Maar het toezicht dat we kunnen houden en de facilitering van onze zijde naar de buitenlandse maatschappijen, is veel beter”, zegt Jagessar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi ontmoet Guyanese ambtgenoot en ministers