maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi onderstreept belang van sport tijdens Olympic Day 2024

lees ook ...

Goed bestuur prioriteit verkiezingen 25 mei 2025

“Goed bestuur is een van de prioriteiten bij de verkiezingen van volgend jaar 25 mei 2025”. Dit heeft de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) benadrukt bij de zondag gehouden partij congr...

Op 23 juni wordt jaarlijks “The Olympic Day” gevierd, een wereldwijd initiatief ter bevordering van een gezonde en actieve levensstijl. Dit jaar vierde Suriname deze dag met een groots interactief sportevenement op het Onafhankelijkheidsplein en in de Congreshal, georganiseerd door het Surinaams Olympisch Comité (SOC).

Het evenement trok een groot aantal Surinamers die deelnamen aan diverse sportactiviteiten en de olympische waarden van beweging, educatie en ontdekking omarmden. Onder de aanwezigen bevonden zich de Franse ambassadeur in Suriname, Nicolas de Bouillane de Lacoste, directeur Sportzaken Gordon Touw Ngie Tjouw, de voorzitter van het SOC, Ramon Tjon-A-Fat, evenals andere bestuursleden en sporters. President Chandrikapersad Santokhi opende het evenement met een toespraak waarin hij de gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid en individuen benadrukte om een gezonde levensstijl te bevorderen.

Tijdens zijn toespraak informeerde president Santokhi de aanwezigen dat tijdens een recente aandeelhoudersvergadering van Staatsolie US$ 2.5 miljoen is vrijgemaakt ter ondersteuning van sportactiviteiten dit jaar. “Er zijn reeds honderd projectvoorstellen ontvangen gericht op het faciliteren van sportmogelijkheden voor jongeren, waaronder infrastructuur zoals kunstgrasvelden, verlichting, stadions en sportuitrusting, die door de regering zullen worden gefinancierd,” aldus Santokhi. Dit initiatief stelt individuen in staat hun sporttalent te ontwikkelen zonder belemmeringen door een gebrek aan basisfaciliteiten.

Het sportevenement op het Onafhankelijkheidsplein bood de aanwezigen de kans om kennis te maken met verschillende olympische sporten die in Suriname worden beoefend. Het SOC en haar lidbonden presenteerden diverse sporten, en de aanwezigen konden direct deelnemen en zich eventueel aansluiten bij een sportvereniging.

Dit jaar markeert niet alleen de Olympische Spelen in Parijs, maar ook het 65-jarig jubileum van het Surinaams Olympisch Comité, opgericht op 4 september 1959. President Santokhi herinnerde de aanwezigen aan de rijke olympische geschiedenis van Suriname en erkende atleten zoals Letitia Vriesde en Anthony Nesty, die ondanks uitdagingen opmerkelijke prestaties leverden en Suriname wereldwijd bekendheid gaven.

Santokhi benadrukte dat hoewel de omstandigheden vaak niet ideaal zijn, factoren zoals vaderlandsliefde bijdragen aan topresultaten. Hij noemde wielrenner Jaïr Tjon En Fa als voorbeeld, die ondanks het ontbreken van een indoorbaan in Suriname zijn sportcarrière nastreeft. Het staatshoofd onderstreepte tevens dat sport de potentie heeft om Suriname op de wereldkaart te zetten door uitmuntende prestaties, wat kan bijdragen aan economische ontwikkeling en toerisme.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi onderstreept belang van sport tijdens Olympic Day 2024