zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
4
(3)

President Santokhi noemt olievondst boost toekomst Suriname

lees ook ...

De regering-Santokhi ziet de recente olievondst door de Maleisische oliemaatschappij Petronas als een nieuwe ‘boost’ voor de toekomst van Suriname. Deze olievondst is een goede steun in de rug in de plannen voor duurzame ontwikkeling van Suriname en met name van de off-shore olie-industrie, zegt president Chan Santokhi.

“We weten wat ons te doen staat en dat hebben we al eerder kenbaar gemaakt. Zorgen voor dienend leiderschap, effectief bestuur en goed management van onze natuurlijke hulpbronnen en er voor zorgen dat de opbrengsten ten goede komen aan het volk. Mede op basis van inzichten van de ervaringen van landen zoals Maleisië en Noorwegen zullen we dat goed inrichten en voorbereiden,” stelt Santokhi.

De afgelopen week vond er op initiatief van Suriname al virtueel overleg plaats met deskundigen van Noorwegen om te leren van de ervaringen met het Noorse Sovereign Wealth Fund. Het Noorse fonds is een voorbeeld van hoe de opbrengsten uit natuurlijke hulpbronnen goed, duurzaam en op een transparante manier worden beheerd, vrij van corruptie.

De regering start januari 2021 met brede discussies hierover. Tijdens deze discussies komen strategische vragen aan de orde, zoals de positionering van het ‘olie en gas instituut’, hoe om te gaan met ‘local content’ en de keuze voor een ‘shore-base’. Alle stakeholders zullen betrokken worden bij de discussies, zegt Santokhi.

Intussen is de Surinaamse regering op de hoogte gesteld door Petronas van de vondst in het Sloanea-1 bron. Petronas werkt voor deze boringen, in het zogeheten Blok 52, samen met Exxon/Mobile uit de Verenigde Staten van Amerika.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi noemt olievondst boost toekomst Suriname