dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi naar historische Canada-Caricom Summit

lees ook ...

Na 25 jaar doet Suriname weer mee met Miss Universe

Suriname doet na 25 jaar weer mee met Miss Universe. In november zal dit evenement gehouden worden in Mexico City. De officiële introductie zal op 10 augustus plaatsvinden in het Assuria Event Center....

President Chandrikapersad Santokhi neemt van 17 tot 19 oktober deel aan de inaugurele Canada-Caricom staatshoofdenvergadering in Ottawa, Canada. Hij wordt vergezeld door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de Caricom-ambassadeur, Chairmè Konigferander.

De top omvat vier sessies, waarvan de eerste zich richt op klimaatbestendigheid en de bevordering van inclusieve en duurzame economieën. Gesprekken zullen zich concentreren op Canada’s betrokkenheid bij Caricom en haar lidstaten in de opbouw van klimaatbestendigheid, met inbegrip van steun voor aanpassingen, biodiversiteit, op de natuur gebaseerde oplossingen en kansen binnen de oceaan-economie.

Deze sessie dient ook als platform voor het bespreken van klimaatkwesties en verplichtingen in aanloop naar COP28 in november/december 2023 in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de kwetsbaarheid van Caricom-landen voor externe schokken, inclusief het versterken van gezondheidssystemen in een post-pandemische wereld.

In de tweede sessie zal worden gesproken over toegang tot financiering en mondiale hervorming van de financiële architectuur, waaronder het Bridgetown Initiatief. Er zal worden voortgebouwd op recente gesprekken, waaronder de UN High-Level dialoog over financiering voor ontwikkeling, het New Global Financing Pact, het World Evolution Roadmap proces en de IMF/WBG bijeenkomsten. Discussies zullen zich ook richten op hoe Canada en de Caricom gemeenschappelijke belangen kunnen bevorderen via gedeelde belangen bij het IMF en de Wereldbank.

Sessie 3 concentreert zich op het bevorderen van een veilig en rechtvaardig halfrond, met speciale aandacht voor Haïti. Leiders zullen zich bezighouden met belangrijke veiligheidsuitdagingen die de stabiliteit en duurzame ontwikkeling bedreigen en de economische welvaart in de regio en daarbuiten beperken.

Discussies zullen zich richten op de effectieve aanpak van regionale veiligheidskwesties, zoals de stijgende gewelddadige misdaad, illegale handel en opkomende cyberdreigingen, evenals verbeterde veiligheidssamenwerking en capaciteitsopbouwinspanningen. Tijdens deze sessie zal er ook tijd worden besteed aan het bevorderen van oplossingen voor de multidimensionale crisis in Haïti.

De laatste sessie zal bestaan uit een rondetafelconferentie over handel en investeringen. In 2022 bedroeg de wederzijdse goederenhandel tussen Canada en Caricom-landen 1,8 miljard dollar. In 2021 bedroeg de bilaterale handel in diensten 3,9 miljard dollar.

Deze sessie brengt een selecte groep Canadese investeerders en zakenlieden samen met de leiders van de top, waaronder pensioenfondsen, banken en bedrijven die actief zijn op de Caricom-markten, voor een discussie over het verbeteren van commerciële relaties en het bevorderen van zakelijke en investeringsmogelijkheden in prioritaire sectoren zoals hernieuwbare energie, infrastructuur en veiligheid.

Ter gelegenheid van deze historische Canada-Caricom-top zal het Canada-Caricom Strategisch Partnerschap worden gelanceerd. Dit partnerschap beoogt een permanent gezamenlijk mechanisme te zijn voor regelmatige politieke dialoog en deskundigenoverleg om de samenwerking in huidige en toekomstige overeengekomen sectoren voort te zetten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi naar historische Canada-Caricom Summit