maandag 8 augustus 2022
32.4 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi met vijf ministers naar Guyana

lees ook ...

Na 13 jaar weer basisopleiding junior arbeidsinspecteurs

Na 13 jaren is er opnieuw een aanvang gemaakt met de Basisopleiding tot Junior Arbeidsinspecteur. Minister Steven Mac Andrew gaf hiertoe het startsein op vrijdag 29 juli jongstleden middels het toespr...

President Chan Santokhi vertrekt op 17 augustus aan het hoofd van een delegatie voor vier dagen naar Guyana. Het Surinaamse staatshoofd zal dan in dialoog treden met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali over de stand van zaken met betrekking tot het vorig jaar gesloten Strategisch Dialoog en Coöperatie Platform (SDCP).

Deze overeenkomst is bedoeld om de samenwerking naar het hoogste niveau – staatshoofden niveau – te tillen en verschillende werkgroepen aan het werk te zetten op de verschillende deelbeleidsgebieden, onder andere volksgezondheid, energie, olie en gas, landbouw, veeteelt en visserij.

De bedoeling is om na te gaan waar samenwerking op die gebieden mogelijk is en eveneens na te gaan welke problemen zich op dit stuk in de relatie voordoen. Binnen de overeenkomst is vastgelegd dat de presidenten elkaar tweemaal per jaar ontmoeten. Echter is dit vanwege de Covid-19-pandemie niet mogelijk. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen hebben wel regelmatig contact gehad, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Er zal volgens de bewindsman tijdens dit bezoek een update gepresenteerd worden van waar de werkgroepen zijn. Ook zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om ook te praten over een aantal strategische initiatieven tussen de beide landen en ontwikkelingen op het westelijk halfrond, met name ontwikkelingen die impact hebben op Guyana en Suriname.

Met het staatshoofd en zijn echtgenote reizen behalve minister Ramdin ook mee de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Openbare Werken. De aanwezigheid van de bewindslieden heeft te maken met het feit dat er een aantal specifieke landbouwzaken op de agenda staan, waaronder visserij in de Corantijnrivier.

Op het gebied van natuurlijke hulpbronnen zal gesproken worden over de onderwerpen olie en gas. OW en TCT zijn er vanwege de bouw van de brug over de Corantijnrivier. “Heel functioneel en op basis van de agenda samengesteld,” zegt minister Ramdin over de delegatie.

Naast de ministers reizen ook 22 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven mee naar het westerbuurland. Minister Ramdin spreekt van een historisch moment. Het is namelijk voor het eerst dat zo’n grote delegatie van het bedrijfsleven zal participeren in een bilaterale ontmoeting tussen twee landen.

Vanuit het bedrijfsleven zullen participeren vertegenwoordigers van bedrijven die een vestiging in Guyana hebben, maar ook bedrijven die van plan zijn een vestiging te openen dan wel zaken te doen in Guyana.

“Op dit moment is de belangstelling heel groot, maar we hebben het moeten beperken tot 21 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, waarvan 5 reeds in Guyana aanwezig zijn. 17 zullen met de delegatie afreizen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi met vijf ministers naar Guyana