dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: “leidinggeven aan regionaal beleid is eer voor Suriname”

lees ook ...

‘Wan Pipel’ vertoond in Havana ter gelegenheid v...

De ambassade van Suriname in Cuba gaf op dinsdag 9 april 2024 het startschot voor diverse activiteiten ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba. Dit begon met een spe...

President Chandrikapersad Santokhi vindt het een eer voor Suriname om leiding te mogen geven aan het regionaal beleid. Dit zei het staatshoofd zaterdag tijdens een persconferentie. De persconferentie was aansluitend op een bilateraal gesprek tussen de Surinaamse regeringsleider en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett, die ook aanzat bij de persconferentie.

Vanaf vrijdag 1 juli tot en met 31 december 2022 is Suriname in de persoon van de president Santokhi voorzitter van de Caricom. De president heeft de aanwezige lokale en internationale media voorzien van eerstehands informatie over de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenconferentie in het algemeen, maar ook over de onderwerpen waarover de staatshoofden en regeringsleiders van de regionale organisatie zullen delibereren.

Volgens de president spelen er momenteel issues in de wereld en de regio die om aandacht vragen. Er zijn in dit kader regionale standpunten en regionaal leiderschap nodig. “De stem van Suriname zal duidelijk hoorbaar zijn naar de regionale en wereldgemeenschap”, aldus het staatshoofd tijdens het persmoment op het presidentieel paleis.

Caricom secretaris-generaal Barnett benadrukt dat er enorm werk is verzet om de Caricom-staatshoofdenconferentie voor te bereiden. “Ook de agendapunten zijn met zorgvuldigheid opgesteld. Deze moeten leiden tot constructieve en effectieve discussies. Uit de discussies moeten er oplossingen geformuleerd worden voor diverse vraagstukken”, zei Barnett.

Caricom secretaris-generaal Carla Barnett. Beeld: GOV TV

Onderwerpen zoals productie, integratie, wegwerken van handelsbarrières en productiebeleid zullen tijdens de conferentie aan de orde komen. “Wij zullen ook delibereren over onderwerpen regarderende de relatie van de Caricom met rest van de wereld”, voegt de secretaris-generaal eraan toe. De Caribische regio zal collectief moeten optrekken om complexe vraagstukken aan te pakken, benadrukken zowel president Santokhi als de hoge functionaris.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres zal ook in Suriname aanwezig zijn. Beide functionarissen zien de volkerenorganisatie als een belangrijke ontwikkelingspartner voor de regio.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: "leidinggeven aan regionaal beleid is eer voor Suriname"