Tijdens een plechtige bijeenkomst op donderdag heeft president Chan Santokhi drie belangrijke beleidsdocumenten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) gelanceerd. Deze documenten vormen de basis voor het Nationaal Onderwijsbeleidsplan Suriname 2024-2031, dat onderwijs als centrale drijfveer ziet voor nationale ontwikkeling.
“Onderwijs is de sleutel die deuren opent naar een betere toekomst, een toekomst vol mogelijkheden en kansen,” benadrukte de president in zijn toespraak. Hij schetste de contouren van een Suriname waarin onderwijs niet alleen bijdraagt aan economische groei, maar ook een fundamentele rol speelt in het verbeteren van de levensstandaard van de bevolking. Elk kind, ongeacht achtergrond, moet de kans krijgen om zijn of haar potentieel te bereiken, aldus het staatshoofd.
De beleidsstukken bevatten concrete stappen om de kwaliteit en inclusiviteit van het Surinaamse onderwijssysteem te versterken. Het plan omvat investeringen in leerkrachten, veilige leeromgevingen en een focus op een holistische benadering die de volledige ontwikkeling van het kind stimuleert. Santokhi stelde dat onderwijs meer is dan alleen cijfers en examens; het moet gericht zijn op het wegnemen van barrières die kinderen tegenhouden in hun ontwikkeling.
De kern van deze visie is vastgelegd in drie cruciale documenten: het verslag van het Onderwijscongres “SAMEN – ONDERWIJS – TOEKOMST – BOUWEN” (2023), het beleidsdocument “Van Silhouet naar Stralend Gelaat”, en drie conceptwetten over basisonderwijs, onderwijstoezicht en leerplicht. Deze juridische kaders moeten de transformatie naar een toekomstbestendig en inclusief onderwijssysteem mogelijk maken.
President Santokhi riep de samenleving op om gezamenlijk te werken aan een onderwijssysteem dat “de trots van ons land” zal zijn en de sleutel vormt tot Suriname’s toekomstig succes en welvaart.