zondag 16 juni 2024
28 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi laat zich informeren over schade rattenplaag Nickerie

lees ook ...

Voormalige Amerikaanse ambassade wordt Belastingkantoor

Het gebouw waar eerder de Amerikaanse aAmbassade gehuisvest was, wordt gerenoveerd voor de Belastingdienst. Deze renovatie maakt deel uit van het Fiscal Strengthening to Support Economic Growth (FISEG...

President Chandrikapersad Santokhi vertoeft momenteel in het rijstdistrict Nickerie waar hij verschillende veldbezoeken aflegt. Verschillende rijstboeren hebben duidelijk hun tevredenheid hierover kenbaar gemaakt. Santokhi bezoekt namelijk de rijstarealen die enorme last ondervinden van de rattenplaag. De president heeft zich laten informeren over de aangerichte schade en de risico’s die de rattenplaag met zich mee kan brengen.

De boeren hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun noden kenbaar te maken. Enkele uitdagingen zijn het invoeren van de btw, prijsverhogingen en de toegang tot snel en goedkoop kapitaal. Het staatshoofd heeft aangegeven, dat er gewerkt zal worden aan een overzicht van de totale geleden schade.

Op basis daarvan zal worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn om de geleden schade op te vangen. Echter liet de president weten dat de recent ingestelde commissie rijst rattenplaag Nickerie, hem reeds een beter zicht heeft kunnen verschaffen over de situatie. De commissie zal worden betrokken om spoedig met alle relevante actoren de koppen bij elkaar te steken hoe de plaag effectiever te kunnen beheersen.

Het staatshoofd zegt dat de situatie nu onder beheersbare proporties lijkt te zijn, maar dat de gemeenschap en autoriteiten alert moeten blijven voor een piek. De schade is voor dit jaar niet te overzien, voor deze maand is door de commissie aangegeven, dat reeds 7% van de aanplant is aangetast. De aantasting kan ernstige gevolgen hebben voor het rijpingsproces van rijst.

De DNA-leden Hariette Ramdien en Mahinder Jogi hebben namens de boeren ook hun waardering uitgesproken over het initiatief van het staatshoofd om zich persoonlijk te oriënteren. Ook juichen zij het toe dat er steun is toegezegd namens de regering. President Santokhi zegt voorstander te zijn van een integrale aanpak van de situatie rondom de rattenplaag, die Nickerie sinds 2022 teistert.

“Als de rattenplaag niet goed aangepakt wordt, zal het zeker weten impact hebben op de samenleving. En kan risico’s hebben voor de gezondheid.”

Tijdens een presentatie voorafgaand aan de veldbezoeken is gebleken dat er een toename is geweest in de rattenpopulatie. Dit heeft mogelijkerwijs gezorgd voor een productieverlies van ongeveer 15 procent in het afgelopen jaar. Gebleken is dat de rijstvelden in de oostelijke polders, Henar Polder en Middenstandspolder het meest getroffen zijn.

Betere voorlichting naar de boeren en gemeenschap toe over hoe om te gaan met de rattenplaag, zal de komende periode plaatsvinden. Op dit moment is er geen ernstige dreiging voor de voedselproductie. Santokhi vraagt van eenieder alertheid om erger te voorkomen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi laat zich informeren over schade rattenplaag Nickerie