maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.6 C
Amsterdam
4
(1)

President Santokhi krijgt CLAD rapport covidfonds

lees ook ...

Supermarkten moeten 22.00 uur sluiten en bars 23.00 uur

Politiefunctionarissen worden bij het uitoefenen van hun werkzaamheden geconfronteerd met verschillende zaken, die hun optreden bemoeilijken. In collectief verband hebben de districtscommissarissen (d...

President Chandrikapersad Santokhi heeft het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst(CLAD), met daarin de besteding uit het Covid-19-noodfonds ontvangen. Regering Bouterse kon beschikken over SRD 400 miljoen voor de aanpak van het covid-19 virus. Uit het onderzoek van CLAD blijkt nu dat bepaalde transacties niet helemaal zuivere koffie schijnen te zijn, waardoor President Santokhi het rapport naar de Procureur-Generaal heeft gestuurd voor verder onderzoek. In het rapport werden er door de CLAD een aantal twijfelachtige zaken gevonden die voornamelijk te maken hebben met de doelmatigheid en rechtmatigheid van de transacties. De CLAD concludeert als eerste dat: Een totaal bedrag van ruim SRD 250 miljoen is uitgegeven op basis van e-mails van een toenmalige functionaris op het ministerie van Financiën, die geen procuratiehouder op de bankrekening was en die transacties kunnen als onrechtmatig worden beschouwd.

Verder is een totaal bedrag van bijna SRD 8 miljoen onrechtmatig en niet doelmatig besteed. Voor 360 stuks thermoguns is ruim SRD 1.6 miljoen betaald (SRD 4.512,50 per stuk), terwijl de gangbare prijzen veel lager liggen op de markt. Ook aan het NII is ruim SRD 1,5 miljoen betaald, die gebruikt is voor operationele kosten, die niets te maken hadden met COVID. Facturen van het AZP zijn voldaan, ter waarde van bijkans SRD 2.1 miljoen, voor nierdialyses die ook niets met COVID te maken hebben. Ook werd aan de firma B. Chotelal ruim SRD 4.8 miljoen betaald uit het fonds. SRD 2.5 miljoen daarvan was niet-COVID gerelateerd. Tussen 25 juli 2020 en 28 augustus 2020 is SRD 23 miljoen aan onrechtmatige en niet-doelmatige uitgaven gedaan uit het COVID-noodfonds. Uit overmakingen naar het BOG van SRD 2 miljoen, blijkt dat slechts SRD 869.919,16 is besteed aan het tegengaan van COVID-19. In opdracht van de toenmalige minister van Volksgezondheid is een bedrag van SRD 3.2 miljoen voorgeschoten uit het fonds, voor de kosten van instanties. SRD 1.7 miljoen daarvan is doelmatig geweest.Aan een lokaal hotel is een bedrag van srd 98.159,71 betaald. De verrekening hiervan moet nog plaatsvinden. Een totaal bedrag van bijna SRD 30 miljoen is onrechtmatig gebruikt.

Het antwoordt van de regering op het misbruik van het covidfonds horen we nog wel. Maar veel is er waarschijnlijk niet meer aan te doen tenzij bepaalde figuren hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden en van rechtswege over de brug moeten komen met de verdwenen gelden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi krijgt CLAD rapport covidfonds