donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi kondigt maatregelen koersbeheersing aan

lees ook ...

President Santokhi zegt dat hij en Brunswijk er samen voor g...

Naar zeggen van President Santokhi heeft hij diepgaand, openhartig en constructief  gesproken met de vicepresident van de Republiek Suriname over  de ontwikkelingsrichting van de regering en de inspan...

President Chandrikapersad Santokhi maakte vandaag 23 februari bij de beëdiging van legerofficieren in de Memre Buku Kazerne bekend, dat de regering ingaande 1 maart aanstaande, maatregelen zal implementeren ter beheersing van de valutakoers. De president zei dat de regering nog in onderhandeling is met het IMF,  maar dat partijen al uit meer dan 95 procent van de onderhandelingsissues zijn geraakt. “Er is al overeenstemming bereikt. Er zijn nog enkele issues waarover wij nog onderhandelen met IMF, omdat wij onderhandelen met inachtneming van de gevoelens in de samenleving en de sociaal maatschappelijke realiteit.”

De president zei vervolgens: “Wij onderhandelen met het IMF in goede samenspraak met de samenleving, die vertegenwoordigd is in vakbonden en andere sociaal maatschappelijke organisaties. Wij onderhandelen op een waardige wijze, waarbij wij de belangen van de samenleving in acht gaan nemen en daar waar issues zijn moeten we oplossingen brengen. Als IMF zegt, i moes lib a koers.  Dan zeg ik als president dat ik die koers onder controle krijg en dat lukt. Daarvoor hebben wij een pakket aan maatregelen goedgekeurd afgelopen zaterdag om de koers te gaan beheersen. Dit pakket aan maatregelen zal 1 maart ingaan om de koers te brengen naar een acceptabele hoogte en waar het een positieve werking zal hebben naar de koopkracht.”

President Santokhi zegt verder dat er vertraging is ontstaan, omdat partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt en waardoor hetgeen de regering in februari had verwacht te halen, niet lukt. “We werken door, we onderhandelen door met IMF, maar IMF-steun is bestemd voor de centrale bank, ter versterking van de monetaire positie van het land, internationale reserve, betalingsbalanssteun, de koers, maar niet voor begrotingssteun.

De regering is nog steeds op zoek naar goedkoop kapitaal; kapitaal tegen lage rente om de dure leningen af te kopen, waarvoor we nu gemiddeld 14 tot 15 procent aan rente betalen per jaar. Met goedkoop kapitaal kunnen er ook projecten uitgevoerd woeden, zegt de president. “Daarvoor is New Surfin opgericht, maar er zijn wat issues” Het staatshoofd zegt dat er vrijdag een nieuwe entiteit gepresenteerd zal worden aan het parlement om goedkoop kapitaal aan te trekken. “We laten ons door niks afleiden. Waar er gecorrigeerd moet worden, nemen wij verantwoordelijkheid. Voor de rest gaan wij door met nationale besparingen.” Aldus het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi kondigt maatregelen koersbeheersing aan