woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi kondigt financiële stimulansen en landtoewijzing aan

lees ook ...

Nachtelijke brand verwoest woning en voertuig in Wanica; Fam...

Een laagbouwwoning aan de Zuurzakweg te Santo Boma in het district Wanica is volledig afgebrand, samen met een voertuig dat in de garage stond geparkeerd. De vrouw des huizes liep brandwonden op aan h...

President Chandrikapersad Santokhi bracht tijdens zijn werkbezoek aan het rijstdistrict Nickerie ook een bezoek aan Wageningen op zaterdag 16 december 2023. In zijn toespraak tot bewoners van het ressort benadrukte het staatshoofd de uitdagende periodes die de regering heeft overwonnen om de economie te stabiliseren.

Nu de economie stabiel is, wil de overheid iets teruggeven aan de mensen, inclusief de gemeenschap in Wageningen, waar het harde werk en de opofferingen van het land en zijn bevolking eindelijk vruchten afwerpen. De regeringsleider kondigde aan dat in december landsdienaren SRD 5000 zullen ontvangen, waarvan SRD 4200 direct gestort wordt.

Het resterende deel van SRD 800 wordt in 2024 gefaseerd uitgekeerd. Vanaf 1 januari 2024 wordt de belastingvrije grens verhoogd van SRD 7500 naar SRD 9000 voor zowel ambtenaren als werknemers binnen de particuliere sector. Landsdienaren en hun gelijken krijgen een extra bedrag van SRD 1000 aan koopkrachtversterking bovenop de reeds toegekende SRD 2500, waarbij gepensioneerde ambtenaren 70% daarvan zullen ontvangen. Daarnaast is besloten om per 1 juli 2023 de pensioenen van gepensioneerde ambtenaren met SRD 750 per maand op te toppen.

President Santokhi benadrukte ook de inspanningen van de regering om burgers van een perceel te voorzien, met invoering van controlemechanismen bij de aanvraag, behandeling, veldinspectie en afhandeling van grondaanvragen. Hij toonde waardering voor het vertrouwen van het volk en beloofde blijvende steun zodra het mogelijk is.

Verder deelde de president mee dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de vierde beoordeling van het Surinaams herstelprogramma heeft goedgekeurd, waardoor 53 miljoen Amerikaanse dollars direct beschikbaar worden gesteld. Schuldenherschikkingen zijn succesvol en binnenlandse schulden zijn verminderd. Financieringsmogelijkheden, waaronder een lening van USD 150 miljoen van de IDB en het Saoedi-fonds van USD 50 miljoen, zijn beschikbaar.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal binnenkort maatregelen treffen om Wageningers van een stukje landbouwterrein te voorzien. President Santokhi bedankte het volk voor de opofferingen en benadrukte dat duurzame groei en ontwikkeling centraal staan in de toekomstplannen van het land. Hij beloofde dat het volk in de komende periode meer verlichting zal voelen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi kondigt financiële stimulansen en landtoewijzing aan