maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
4
(3)

President Santokhi: “Inzichten regering over West-Suriname veranderd”

lees ook ...

Surinaamse minister Sewdien: Melkboeren nodig met liefde voo...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukte dat het beroep van melkboer een roeping is waarvoor liefde voor dieren en toewijding vereist is. Hij sprak met journalist...

De inzichten van de regering ten aanzien van West-Suriname zijn veranderd. Dit zij president Chandrikapersad Santokhi maandag tijdens de regeringspersconferentie. Onlangs heeft het staatshoofd dit ook kenbaar gemaakt aan een delegatie van ALCOA, die op bezoek was op het Kabinet van de President. Volgens hem wil ALCOA de mogelijkheden van West-Suriname bekijken.

“De huidige inzichten zijn dat ik nu afspraken heb met Guyana tegen de achtergrond van de olie- en gassector, om gas als goedkope energie te gebruiken om het westelijk deel van Suriname en het oostelijk deel van Guyana te ontwikkelen. Er is daarvoor samen met Staatsolie een strategisch masterplan ontwikkeld”, zei Santokhi.

Volgens de president heeft ALCOA aangegeven, dat er verregaande gesprekken waren met de vorige regering om een Memorandum of Understanding (MoU) te tekenen met betrekking tot een studie die verricht zou worden in West-Suriname. Deze is om tot nog toe onbekende redenen niet getekend, hield hij de aanwezige voor.

President Santokhi heeft de conceptovereenkomst opgevraagd en zal zich laten adviseren over het alsnog tekenen hiervan. Verder is aan de delegatie meegedeeld dat Suriname, Guyana en Brazilië mogelijkheden bekijken om het bauxiet in het West-Surinamegebied te ontginnen.

“Ook gas zal worden geëxporteerd naar Brazilië. Daartegenover moet men ook zien de highway die Brazilië gaat bouwen richting Guyana, de brug over de Corantijnrivier, de shore base die gaat komen in Nickerie en de haven, die heel dichtbij gaat zijn voor Brazilië om hun containers weg te kunnen krijgen.” Volgens de president is met ALCOA afgesproken dat de vervolggesprekken op technisch niveau zullen worden gevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: “Inzichten regering over West-Suriname veranderd”