Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Santokhi installeert RvT GLIS

Geplaatst

op

Glis2a 768x280

President Chandrikapersad Santokhi installeerde vandaag  de Raad van Toezicht(RvT) bij het Management  Instituut GLIS(Grondregistratie en Landinformatie Systeem). In deze raad hebben zitting de heren Aditkoemar Sewnandan, Wayne Telgt, Dinesh Kalpoe en Riedo Banai. De raad wordt geleid door mr. Anenda Veldman.  Het GLIS geeft ondermeer invulling aan het grondwettelijk recht op bescherming van eigendommen van burgers en investeerders. De Raad van Toezicht is benoemd voor een periode van vier jaar.

President Santokhi benadrukte dat het belangrijk is dat dit orgaan de visie van de regering meeneemt. Het staatshoofd heeft bij de beëdiging van de leden, de doelstellingen, taken en randvoorwaarden van het systeem van registergoederen en de structuur van GLIS aangehaald. De RvT houdt toezicht op de werkzaamheden van het bestuur en heeft daarbij ook een adviserende functie.

De overdracht van de vorige raad aan de nieuwe, moet nog plaatsvinden. De nieuwe raad zal de situatie vaststellen van wat overgenomen is, waarna de kennismaking met het bestuur van het GLIS volgt. Tijdens de installatie van de nieuwe RvT waren ook aanwezig de politieke leiders Paul Somohardjo, Gregory Rusland en minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer. – Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
vrijdag 11 september 2020 10:14

Het is al anderhalf jaar geleden dat ik bij GLIS een perceel_id hebt aangevraagd. Tot op heden heb ik het nog niets ontvangen.
De aanvraag is ingediend volgens de voorschriften van GLIS.

WORDT ER DAAR WEL GEWERKT, OF WACHTEN ZE OP TJOEKOE.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen