maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi in gesprek met Arise News

lees ook ...

Inbraak in Sint-Jozefkerk: Grote schade en diefstal

Inbrekers hebben vrijdag de Sint-Jozefkerk in Geyersvlijt geplunderd. De ongewenste bezoekers hebben de kerk bezocht en aanzienlijke schade aangericht. De dieven zijn via een raam binnengekomen en heb...

Tijdens zijn verblijf op de Bahama’s voor de jaarlijkse Afreximabank-vergadering sprak president Chandrikapersad Santokhi met Arise News, een wereldwijd nieuwskanaal gevestigd in Londen. Arise News heeft studio’s in New York City, Londen, Johannesburg, Abuja en Lagos en biedt Afrikaanse, Amerikaanse en Europese inhoud aan. In het interview met de president, dat plaatsvond op 15 juni, werd het belang van samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied besproken.

President Santokhi benadrukte dat samenwerking essentieel is, omdat de gedeelde geschiedenis van beide regio’s niet kan worden veranderd, maar de toekomst wel gezamenlijk kan worden vormgegeven. Hij stelde dat Afrika en het Caribisch gebied een diepe spirituele en culturele band delen, die kan worden benut voor wederzijdse ontwikkeling en economische groei.

Tijdens het gesprek kwamen verschillende samenwerkingsgebieden aan bod, waaronder natuurlijke hulpbronnen. Afrika heeft veel ervaring met de exploitatie van olie, gas en mineralen, wat waardevol kan zijn voor Caribische landen zoals Suriname en Guyana, die ook rijk zijn aan dergelijke hulpbronnen.

Landbouw werd ook genoemd als een belangrijk samenwerkingsgebied, gezien de vruchtbare gronden in beide regio’s. Samenwerking op het gebied van landbouwproductie en voedselzekerheid kan beide regio’s ten goede komen. Suriname bijvoorbeeld, heeft meer dan 300.000 hectare beschikbaar voor landbouwinvesteringen.

Daarnaast zijn er grote mogelijkheden voor handel en investeringen tussen de twee regio’s. Dit omvat samenwerking in de financiële sector, waar toegang tot goedkoop kapitaal cruciaal is voor de ontwikkeling van infrastructuur en de olie- en gassector. Verbeterde lucht- en maritieme connectiviteit tussen Afrika en het Caribisch gebied kan ook handel en toerisme bevorderen, waarbij Suriname zou kunnen dienen als een luchtvaartknooppunt tussen de twee regio’s.

President Santokhi benadrukte verder het belang van het versterken van de banden tussen de bevolking van beide regio’s. Dit gaat verder dan zakelijke relaties en omvat culturele uitwisselingen, educatieve samenwerkingen en de opbouw van wederzijds begrip en vertrouwen.

“Deze menselijke verbindingen vormen de basis voor duurzame en betekenisvolle samenwerking,” stelde de president. Hij benadrukte dat samenwerking kansen biedt om de levenskwaliteit te verbeteren door economische groei, betere toegang tot goederen en diensten en versterking van culturele banden.

Het staatshoofd suggereerde dat Afrika en het Caribisch gebied samen een markt van meer dan twee miljard mensen kunnen creëren, wat zou leiden tot gedeelde welvaart en ontwikkeling. De samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied kan aanzienlijke voordelen opleveren op economisch, cultureel en menselijk vlak, benadrukte president Santokhi. “Het is een kans om samen te groeien en een betere toekomst te creëren voor alle betrokkenen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi in gesprek met Arise News