Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

President Santokhi: “Hoog tempo regering zorgt voor onbegrip”

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

President Chan Santokhi vermoedt dat het hoge werktempo van de regering misschien zorgt voor onbegrip. De regering zal daarom in goed dialoog  blijven met de samenleving. Dit zei het staatshoofd gisteren tijdens de jaarrede.  Volgens de president heeft de regering sinds 16 juli onvermoeibaar, dag en nacht, doorgewerkt om de financieel-economische situatie in kaart te brengen en een strategie uit te stippelen om uit de crisis te komen. “Dat pad is niet makkelijk, vol obstakels, maar zal met succes afgelegd worden. Het volk van Suriname is een veerkrachtig volk”, benadrukte de president. Volgens hem heeft Suriname meerdere donkere dagen meegemaakt.

De regering zal niet rusten voordat zij haar huishouding op orde heeft, de tekorten heeft weggewerkt, investeerders heeft aangetrokken, nieuwe werkgelegenheid geschapen, kinderen weer veilig zijn en het beste onderwijs genieten dat Suriname kan geven. Volgens de president zal worden gewerkt aan het beschikbaar stellen van bouwgronden voor jonge gezinnen en moeten de inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen weer op een eerlijke en rechtvaardige manier naar het volk gaan. “We zullen niet rusten totdat de waarheid van corruptie van de afgelopen jaren onderzocht is. We zullen niet rusten voordat we de COVID-19-pandemie onder controle hebben”, vervolgde het staatshoofd.

De regering heeft de uitdaging niet op zich genomen, omdat het makkelijk is, maar omdat de loop van de geschiedenis, deze verantwoordelijkheid op haar schouders heeft gelegd. Volgens het staatshoofd komen we niet uit de crisis door alleen te praten, maar vooral door hard te werken en actie te ondernemen. De president erkent dat de prijs betalen voor het opruimen van de chaos van tien jaar wanbeleid voor velen unfair aanvoelt. Hij gaf aan dat het de derde keer is, dat het Surinaamse volk het gelag moet betalen van financieel mismanagement. Dit mag geen vierde keer gebeuren, benadrukte Santokhi.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frantz
woensdag 30 september 2020 09:00

Het is niet de tempo, maar de grote nog groter sociale ongelijkheid die dit beleid tot stand gaat brengen.

Bryan
woensdag 30 september 2020 10:45

Bedoelt Chan misschien het hoge tempo waarmee vriendjes en familieleden worden benoemd?
Kort gezegd het tempo van nepotisme breekt alle records.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen