zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
1
(1)

President Santokhi: “Herdenkingsweek dient als investering in natievorming”

lees ook ...

Exporteursbeurs eind september

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert dit jaar een exporteurs beurs van 2 dagen in tegenstelling tot het vorig jaar toen de beurs maar één ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft aangegeven dat de toewijzing van een budget door de regering voor de viering van belangrijke jubilea een investering is in natievorming. Tijdens de opening van de muzikale herdenkingsweek “Wi poku kulturu go na Manspasi,” benadrukte het staatshoofd de waarde van natievorming, cultuur, kennis en verbroedering.

Hij erkende de kritiek maar wees op de spanningen die zijn ontstaan in de duurzame relaties die in de afgelopen eeuwen zijn opgebouwd. President Santokhi benadrukte de noodzaak om als natie te investeren in groei en stelde dat hiervoor een budget vrijgemaakt mag worden.

Daarnaast noemde het staatshoofd de nieuwe dimensie die is toegevoegd aan de herdenking op 1 juli door het proces van excuses van de Nederlandse regering. Er is goed overleg tussen President Santokhi en premier Mark Rutte om het vervolgtraject en het programma met betrokkenheid van de doelgroepen in Suriname en Nederland te begeleiden. De Surinaamse regering heeft een clusterteam van ministers ingesteld en is van plan een platform op te zetten om dit proces verder te ontwikkelen.

President Santokhi benadrukte het gedeelde verleden tussen Suriname en Nederland en de gezamenlijke verantwoordelijkheid om hiermee om te gaan en een nieuwe toekomst na te streven. De regering wil dit samen met alle betrokken partijen en de Nederlandse regering op alle niveaus ontwikkelen. Als er financiële middelen beschikbaar zijn, moeten deze goed worden besteed aan het heden en de toekomstige generaties, met focus op kennis, onderwijs en het duurzaam behouden van cultureel erfgoed.

De herdenkingsweek maakt deel uit van de activiteiten van de Nationale Commissie Jubileumjaren, waarvan de werkgroep 160 jaar Keti Koti een van de subcommissies is. Johan Roozer, voorzitter van deze subcommissie, benadrukte het belang van muziek en dans als essentiële onderdelen van de overlevingskracht van de tot slaaf gemaakten. Hij benadrukte de rijke Afro-Surinaamse muzikale traditie en het cultureel erfgoed, dat moeten worden herwaardeerd en ontwikkeld ter bevordering van het welzijn en de welvaart van het hele land.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: "Herdenkingsweek dient als investering in natievorming"