woensdag 27 september 2023
32.9 C
Paramaribo
22.6 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi gisteren in Brazilië aangekomen

lees ook ...

Volksgezondheid benadrukt groeiende urgentie van mentale gez...

In de afgelopen jaren heeft mentale gezondheid een groeiende prioriteit gekregen, vooral gezien de uitdagende economische situatie van het land. Dit heeft geleid tot een afname van de levenskwaliteit ...

President Chandrikapersad Santokhi is gistermiddag in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gearriveerd. In Brasilia wordt vandaag ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South Amerika’ gehouden.

Deze meeting is een staatshoofden summit die op instigatie van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva plaatsvindt, met als doel het reactiveren van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR). In totaal hebben elf van de 12 landen die het oprichtingsverdrag van de unie hadden geratificeerd, hun aanwezigheid bevestigd.

Het oprichtingsverdrag van UNASUR werd op 23 mei 2008 getekend in Brasilia en trad in werking op 11 maart 2011 na de ratificatie door het negende lidland, Uraguay. Suriname heeft het verdrag op 24 november 2010 geratificeerd. De 12 lidlanden van UNASUR zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Van deze landen had Peru tot dinsdag zijn aanwezig nog niet bevestigd.

President Santokhi zal tijdens de summit in een toespraak Surinames visie met betrekking tot de reactivering van UNASUR kenbaar maken. De bedoeling is dat elke regeringsleider zijn/haar kijk op zaken geeft over het integratieproces in Zuid-Amerika. Verder zal er van gedachten worden gewisseld over vraagstukken als covid-19, de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de economische recessie. Praten over deze kwesties is cruciaal inzake het reactiveren van UNASUR.

De Surinaamse presidentiële delegatie zal in Brazilië ook gesprekken voeren met andere regeringsleiders over het versterken van de bilaterale samenwerking, handelsrelaties en het tegengaan van drugshandel. Er staat ook een ontmoeting met Jean Paul Prates, de CEO van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, op de agenda waarbij een mogelijke samenwerking met de Staatsolie Maatschappij Suriname zal worden besproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi gisteren in Brazilië aangekomen