donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi geeft startsein project padiekafverwerking

lees ook ...

Somohardjo betreurt prestaties in Saramacca tijdens laatste ...

De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) heeft tijdens de laatste verkiezingen van 2020 een teleurstellende prestatie geleverd in het district Saramacca, waar ze voorheen altijd minstens één zetel wis...

President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag middels het onthullen van een naambord het startsein gegeven voor de start van het project: ‘Opwekken duurzame energie ten behoeve van de rijstproductie’. Dit is gebeurd te Prins Bernhardpolder in het district Nickerie. “Iets dat een restproduct is en werd gezien als afval, wordt door middel van een proces nu omgezet in energie,” zei president Santokhi.

Binnen dit project zal padiekaf, als restmateriaal van de rijstproductie, worden omgezet in energie. Het staatshoofd merkte op dat er nu energie zal worden opgewekt uit een afvalproduct, dat weleens voor de nodige ellende heeft gezorgd.

Er zal volgens hem nu sprake zijn van het omzetten van afval, die niet op een adequate wijze kon worden verwerkt, naar een product waar er enorme vraag naar is. Het project is een initiatief van rijstproducent en pelmolenaar Bhagwatpersad Ramadhin. Speciaal hiervoor is de onderneming Suriname Investment Green Company N.V. opgezet, die samenwerkt met Dordtech Engineering B.V. uit Nederland.

President Santokhi toont zich ingenomen en draagt het project een warm hart toe. Hij stelt dat de verbranding van padiekaf – wat veel last voor mens en milieu met zich heeft meegebracht – nu tot het verleden zal behoren. Het kaf zal door de ondernemer op een milieuvriendelijke wijze worden omgezet in schone energie ten behoeve van de rijstproductie. Het staatshoofd wijst ook op het voordeel hiervan voor mens en milieu.

President Santokhi blikt alvast vooruit naar zijn deelname aan de COP27 (Klimaatconferentie), om dit heuglijk feit met de wereld te delen. “En ook dit is een mijlpaal die ik met trots zal vertellen op de COP27, die zich hard maakt voor klimaatverandering. Hoe Suriname op deze manier nog meer een bijdrage levert aan het beschermen van het klimaat”, aldus het staatshoofd.

Een belangrijk gegeven is dat de padiekaf wordt verwerkt tot elektrische energie, die wordt aangesloten op de grid van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dit zal de elektriciteitsvoorziening in het district Nickerie nog meer ten goede komen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi geeft startsein project padiekafverwerking