zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
3.7
(3)

President Santokhi geeft opdracht tot evacuaties in Paramaribo

lees ook ...

Leden CHS en OKB beëdigd door president Santokhi

Op basis van grondwettelijke bevoegdheid zijn leden en plaatsvervangende leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd op het presidentieel paleis, door pr...

“Het is geen tijd voor schelden en vingerwijzen. Er dient nu actie ondernomen te worden en collectief gewerkt worden aan een oplossing voor het waterbeheersingsvraagstuk.” Dit zei president Chandrikapersad Santokhi, donderdag, tijdens zijn oriëntatie aan onder water gelopen gebieden in Paramaribo. Het staatshoofd heeft zich samen met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) en Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), georiënteerd in diverse gebieden.

Tijdens de oriëntatie heeft Santokhi gezegd, dat hij inmiddels een clusterteam van ministers de opdracht heeft gegeven tot crisismaatregelen om de situatie onder controle te houden. Het NCCR heeft de opdracht om evacuaties uit te voeren in gebieden die zwaar getroffen zijn. De presidentiële delegatie bezocht onder andere de Verlengde Keizerstraat, Kristalstraat, de Salvator Muloschool en het pompgemaal Mathoera.

Volgens het staatshoofd zijn dringende crisismaatregelen noodzakelijk. De weersverwachtingen wijzen uit dat het regenweer de komende maanden zal aanhouden. Er wordt veel neerslag verwacht en een stijging van het waterpeil in de rivieren. De regering doet er alles aan om erger te voorkomen. Het ministerie van OW gaat per onmiddellijk over tot werkzaamheden om het overtollige water uit de getroffen gebieden weg te loodsen.

Het water aan de Verlengde Keizerstraat is nog niet weggetrokken. Foto: CDS

“Als er zware pompen ingehuurd moeten worden om het water weg te krijgen, zullen wij dat doen”, schetst president Santokhi de noodzaak voor een oplossing. Het NCCR moet personen evacueren die niet in hun woning kunnen verblijven en waar er een onhygiënische situatie is ontstaan. Hij merkt op dat de mensen uit hun woningen moeten en dat de huizen een opknapbeurt moeten krijgen. Voor de getroffenen worden er voorlopige opvangfaciliteiten gecreëerd.

Suriname behoort tot de top 10 landen met een zeer lage kustlijn. Stijging van de temperatuur op de aarde en de waterspiegel in de oceanen, zullen ervoor zorgen dat deze landen onder water zullen lopen. “Laten wij milieubewust worden en ons land beschermen. Als overheid kunnen wij het niet alleen, het is een collectieve verantwoordelijkheid”, voegt het staatshoofd eraan toe.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi geeft opdracht tot evacuaties in Paramaribo